Grensoverschrijdend Politieteam lost in tien jaar duizenden misdaden op

Gepubliceerd op: 7-7-2018

Coevorden / Hardenberg - Het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT) heeft in de afgelopen tien jaar van haar bestaan ruim 5200 misdaden en ongeveer 2000 overtredingen opgelost, plus ongeveer 350 kilo drugs met een straatwaarde van 8 miljoen euro in beslag genomen.

Dat meldt het GPT in een recent persbericht.

Afbeelding verwijderdOok kon het GPT een aantal gevallen van valsheid in geschrifte opsporen. Men ontdekte meer dan tachtig van dergelijke gevallen, voornamelijk vervalsing van rijbewijzen en identiteitskaarten van verschillende landen. Behalve de arrestatie van criminelen die het GPT op heterdaad betrapte, zoals bij een roofoverval in 2009 in Oldenzaal, konden meer dan 600 personen, tegen wie een internationaal arrestatiebevel was uitgevaardigd, worden opgepakt en konden vele kostbare goederen worden veiliggesteld.

Het grote voordeel voor de eenheid is dat zij delicten effectiever kan opsporen en bestrijden doordat de politiemedewerkers niet, zoals doorgaans het geval is, aan de grens hun werk hoeven af te breken. Bij het overschrijden van de grens wisselt binnen het gemengde surveillanceteam slechts de verantwoordelijkheid en daarmee de bevoegdheid. Op initiatief en onder de penvoering van de Polizeidirektion Osnabrück, de enige deelnemende politieorganisatie uit Niedersachsen, ontstond een (deel)staatoverschrijdende samenwerking met de Koninklijke Marechaussee, de Politie-eenheid Oost-Nederland, de Bundespolizeidirektion Hannover (D) en de Kreispolizeibehörde Borken (Nordrhein-Westfalen).

Subsidiegeld
De financiële ondersteuning van het GPT-project met de Polizeidirektion Osnabrück als lead partner via het Europese subsidieprogramma INTERREG IV A startte tien jaar geleden. Sinds dat moment is een bedrag van 1,3 miljoen aan EU-subsidiegeld naar dit project, dat in deze dimensie uniek is, gegaan. Het idee achter het GPT geldt, waar het politiesamenwerking betreft, als voorbeeld voor andere grensregio’s, onder meer aan de Duits-Poolse en de Duits-Deense grens. Regelmatig worden met andere regio’s kennis en ervaringen uitgewisseld en wordt wederzijds advies gegeven.

Het in Bad Bentheim gevestigde GPT heeft haar waarde niet alleen in het verleden bewezen. Het gezamenlijk politiewerk zal ook in de toekomst worden voortgezet en op een aantal punten worden gewijzigd en uitgebreid. Zo is een doelgerichte informatiestrategie, die al sinds 2015 integraal deel uitmaakt van het dagelijkse politiewerk, verder uitgebreid en qua thematiek geconcretiseerd. Voor de toekomst is het belangrijk deze component verder te ontwikkelen. Centraal in het operationele proces staan het gebruik van de meest moderne digitale opsporingstechnieken, veilig dataverkeer en de verdere uitbreiding van digitale radionetwerken tussen de deelnemende politiekorpsen. Andere doelen van het project zijn een nog effectievere samenwerking tussen betrokken veiligheidsdiensten in het grensgebied en het benutten van de mogelijkheden van een gezamenlijk informatiecentrum.

Bron : emmen.nu

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief