Zomerrondleiding met diapresentatie over het landgoed Bronbeek

Gepubliceerd op: 9-7-2018

Presentatie | Museum Bronbeek

Datum: 12 juli 2018, 14:00 - 16:30

Locatie: Museum Bronbeek, Velperweg 147 in Arnhem

Afbeelding verwijderdTwee eeuwen geschiedenis van het Arnhemse landgoed Bronbeek staan centraal in de diapresentatie en rondleiding ‘Landgoed Bronbeek: 155 jaar koninklijk geschenk voor veteranen’.

De presentatie bestaat uit 2 delen. Eerst brengt Niek Ravensbergen met historische en hedendaagse foto’s en kaarten op groot scherm de ontwikkeling en het gebruik van het landgoed in beeld. De aansluitende rondleiding over het landgoed voert langs bijzondere bomen, de bron en de beek met zijn watervalletjes, beelden en de plantenkalender; ook de architectuur van de monumentale gebouwen en de gedenktekens voor de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië worden belicht.

Koninklijk geschenk
Het landgoed Bronbeek wordt al 155 jaar bewoond door oud-militairen. Maar zijn geschiedenis gaat nog verder terug. De rentenier Hermen Steygerwalt begon in mei 1817 met de aanleg van een ‘buitengoed’ bij een natuurlijke bron en beek aan de Arnhemse Velperweg. Hij bouwde er rond 1820 een eenvoudig buitenhuis en noemde het terrein ‘Bronbeek’. Het huis werd in later tijd vervangen door een statige villa. Koning Willem III, die het landgoed 5 jaar bezat, liet deze villa uitbreiden met 2 zijvleugels. In 1859 schonk hij zijn landgoed aan de Staat der Nederlanden. Hij stelde als voorwaarde dat de staat er een tehuis zou bouwen voor militairen die gediend hadden in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL).

Dit ‘Koloniaal Militair Invalidenhuis Bronbeek’ werd ontworpen door de toen beroemde architect Willem Nicolaas Rose en ging open op 19 februari 1863. De tehuisbewoners hielden sindsdien bijna een eeuw lang een gemengd agrarisch bedrijf op het landgoed in stand. Daarnaast onderhielden zij in hun tehuis een collectie militaire en volkenkundige voorwerpen uit Nederlands-Indië. Hun collectie is de basis van het huidige museum voor de Nederlandse koloniale geschiedenis. In 1960 is het terrein veranderd in een park, met behoud van de historische structuur en gebouwen. Nog steeds wonen er oud-militairen in het tehuis op het landgoed, maar nu van alle delen van de Nederlandse krijgsmacht.

Reserveren
Deze middag is onder meer interessant voor mensen met belangstelling voor de Nederlandse koloniale geschiedenis en voor groen erfgoed. Deelname met museumentreebewijs (Museumkaart, veteranen en vrienden gratis). Reserveren is gewenst via nb.ravensbergen@mindef.nl.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief