Landmacht zet 'muzikaal wapen' in Litouwen

Gepubliceerd op: 10-7-2018

Muziek overstijgt grenzen, brengt mensen samen. Met die woorden in het achterhoofd spelen muzikanten van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso deze dagen in Litouwen. Het is de eerste keer dat het ‘muzikale wapen’ op deze manier wordt ingezet tijdens een NAVO-missie.

Afbeelding verwijderd

De KMK Johan Willem Friso marcheert door Litouwse straten(afb)

"Nederland heeft een cadeautje voor u", zegt defensieattaché luitenant-kolonel Ben Rijnenberg tegen het publiek. "Geniet van de avond en bedankt." En dat is precies de kern van deze mini-tour: de Litouwse bevolking bedanken voor de gastvrijheid en een tegenprestatie voor eventuele overlast van de militaire oefeningen.

Steun
De muziek is strategische communicatie en een belangrijk ondersteuning van de Nederlandse deelname aan de enhanced Forward Presence (eFP). Dat is de NAVO-missie om de oostgrens van het NAVO-gebied te versterken en de Baltische staten te laten zien dat ze niet alleen staan. Nederland levert zo’n 240 militairen aan de missie.

Samenbrengen
De muzikanten verzorgen optredens in de hoofdstad Vilnius tijdens een nationaal volksfeest en in de plaatsen Jonava en Svencionius. Daar is het is ook de bedoeling om met muziek mensen bij elkaar te brengen en het contact tussen Litouwers, ook het Russisch sprekende deel, te bevorderen en te laten zien dat de NAVO een bondgenoot is.

Kracht van muziek
De kapel speelde vrijdagavond een laatste concert in het dorpje Svencionys, niet ver van de Russische grens. Ook hier is het een muzikaal cadeau voor de voornamelijk Russisch sprekende inwoners. Chef-dirigent Tijmen Botmen: "We laten zien dat mensen zich veilig kunnen voelen als ze een uniform zien, dat ze kunnen ontspannen. Dat is de kracht van muziek."

In de nieuwe Defensiekrant van vrijdag is meer te lezen, te zien en te horen.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief