NFI onderzocht wegens verdenking van misstanden

Gepubliceerd op: 15-7-2018

Misstanden Het NFI, het instituut dat sporen napluist voor politie en justitie, is na een melding van een klokkenluider zelf onderwerp van onderzoek.

Volgens de melding van een klokkenluider werden „protocollen” op de afdeling MIT geschonden. Dat team onderzoekt lichamen op de aanwezigheid van sporen van een moordwapen.

Het staatslaboratorium dat sporen napluist voor politie en justitie is nu zelf onderwerp van onderzoek. Een externe commissie bekijkt of er sprake is van misstanden bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

De vermeende misstanden gaan over de afdeling Microanalyse Invasieve Trauma’s (MIT). Dit is het team dat lichamen onderzoekt op de aanwezigheid van sporen van een moordwapen. Verschillende deskundigen, van pathologen tot antropologen, werken in dit team samen. De afdeling is het paradepaardje van het instituut; een forensisch-antropoloog noemde het in 2015 de „top of the bill”.

Aanleiding voor het onderzoek is een klokkenluider die zich begin 2017 beklaagde bij de directie van het NFI. De melding is doorgegeven aan het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat afgelopen april een onderzoekscommissie instelde van drie hoogleraren, gespecialiseerd in integriteit, geneeskunde en strafrecht. Dit is destijds gemeld in een Kamerbrief maar kreeg toen geen aandacht, totdat de Telegraaf er vrijdag over berichtte.

lees meer

Bron : nrc.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief