Oudste veteraan Du Pon overleden

Gepubliceerd op: 24-7-2018

Nederlands oudste veteraan André du Pon is gisteren in Vlaardingen op 105-jarige leeftijd overleden. Voor zijn inzet tijdens de mobilisatie in 1939 en 1940 ontving de sergeant buiten dienst het Mobilisatie-Oorlogskruis.

Afbeelding verwijderdDu Pon vervulde in 1932 zijn dienstplicht bij 22 Regiment Infanterie in Ede. Voor de grote mobilisatie op 28 augustus 1939 werd hij als reservist weer opgeroepen.

Rond de Duitse inval is Du Pon gelegerd in Wijk bij Duurstede, Dodewaard, Opheusden en Kesteren. “Bij Vorkstation Kesteren hadden we de loopgraven aangelegd”, vertelt Du Pon vorige maand nog in een interview met de Defensiekrant. Om 4 uur ’s nachts op 10 mei openen de Messerschmitts, de gevreesde Duitse BF-109 jachtvliegtuigen, de aanval. “Het was chaos, we hadden nauwelijks wapens en munitie.”

Honger
Later krijgt zijn eenheid (het 46e regiment) aanvankelijk de opdracht naar de Grebbeberg te gaan. “Daarna kwam het bevel de brug bij Vianen in handen te houden en zijn we daar naartoe gaan lopen”. Of er nog gevochten is door zijn peloton? “We hebben 1 schot gelost op mijn bevel: om een automaat met Kwatta (chocoladerepen) kapot te schieten. We mochten onderweg van niemand iets aannemen, omdat het gerucht ging dat landverraders ons wilden vergiftigen. We hadden dus flink honger”, aldus Du Pon.

Missies
De oud-sergeant had een enorme bewondering voor de toenmalige opperbevelhebber Land- en Zeemacht luitenant-generaal Henri Winkelman, “De beslissingen die hij heeft moeten nemen over leven en dood, tegen zo’n overmacht. Als ik alleen ben, denk ik daar wel eens over na. Zeker als er nieuws is over de missies waaraan onze jongens nu meedoen. Ik volg het nieuws nog op de voet.”

Koninklijke onderscheiding
Du Pon zette zich ook maatschappelijk op meerdere vlakken in. Voor zijn vele vrijwilligerswerk, wat hij tot een paar jaar geleden nog deed, kreeg hij als oudste Nederlander ooit afgelopen april een Koninklijke onderscheiding.

Lees het volledige interview met André Du Pon in de Defensiekrant van 30 juni.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief