Als 1 team over de finish

Gepubliceerd op: 30-7-2018

BSB geht los in Weeze

Afbeelding verwijderd“Meekomen. Naar buiten. Lopen! Nú!” Op dwingende toon begeleidt Stephan zijn ‘VIP’ door de krakkemikkige gangen van een vervallen pand. De protegé in kwestie lijkt oprecht even van de leg. 5 minuten geleden bevond hij zich nog in een onschuldig theekransje, nu wordt hij haast aan zijn nekvel een brommende Land Cruiser ingegooid. Een wolk uitlaatgassen en verse bandensporen zijn enkele seconden later nog het enige bewijs van zijn bezoek aan een buitenlandse collega-diplomaat. That escalated quickly… 

Zo snel als de gepantserde wagen wegstoof, duikt hij ook weer op. VIP Stan stapt heelhuids uit, geflankeerd door Stephan en diens teamgenoten. De gespannen blikken, zweetdruppels en kloppende aders lijken als sneeuw voor de zon verdwenen. Opluchting overheerst: de BSB-operators in spé hebben door pijlsnel handelen kunnen voorkomen dat Stan iets zou overkomen. Oefening geslaagd.

Zo snel als de gepantserde wagen wegstoof, duikt hij ook weer op.

Bloedserieus
Hoewel de hele situatie in scène is gezet en de ‘VIP’ in werkelijkheid klassenbegeleider van deze club is, gaat het er op het oefenterrein in Weeze op deze zomerse middag bloedserieus aan toe. Persoonsbeveiliging van hoogwaardigheidsbekleders in risicogebieden is een van de belangrijkste onderdelen van de 31 weken durende opleiding tot Medewerker Bijzondere Opdrachten (MBO). In verschillende casussen worden de mannen getraind op acties in dergelijk high threat environment. En dat zijn geen grapjes. Omdat een groot deel van het BSB-werk zich richt op buitenlands optreden en er door de toegenomen globalisering steeds meer internationale werkbezoeken aan risicogebieden worden afgelegd, is de druk op de BSB groot.

Aan Stan en zijn collega’s de taak hun jongens hier zo snel en goed mogelijk op voor te bereiden. En de nood is hoog. Ter illustratie: de installatie van deze groep staat gepland op 9 augustus, 2 dagen later vertrekken al 3 lui richting allerlei oorden.

lees het gehele artikel in KMarMagazine 2018/07

Bron : KMarMagazine

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief