Lichamen Brabantse militairen liggen al bijna 70 jaar in Noord-Korea

Gepubliceerd op: 6-8-2018

SCHIJNDEL - Mogelijk komt er bijna zeventig jaar na de Korea Oorlog nog nieuwe informatie binnen over de twee Brabantse militairen die daar gesneuveld zijn, maar van wie de lichamen nooit gerepatrieerd zijn.

De stoffelijke resten van onder meer twee Brabantse gesneuvelde militairen zijn nooit teruggekomen uit Korea. Mogelijk helpt de ontspanning tussen Noord-Korea en Amerika bij de repatriëring.

Dat hoopt onderzoeker Frank van Doorn (30) uit Schijndel. Hij werkt bij het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in Den Bosch aan de website brabantsegesneuvelden.nl.

Die website is gewijd aan de 1900 Brabantse militairen en verzetsstrijders die omkwamen of burgers die uit represaille werden gedood, vanaf 10 mei 1940 tot nu, de Nederlandse missie in Mali. Van Doorn hoopt van alle gesneuvelden uit Brabant een foto en hun 'levensverhaal' te kunnen achterhalen.

Vragen
De laatste dagen krijgt hij meer vragen en informatie binnen over de gesneuvelden in Korea. Dat komt omdat Noord-Korea de stoffelijke resten van - vermoedelijk - Amerikanen die tijdens de oorlog van 1950 tot 1953 zijn gesneuveld heeft terug gegeven aan Amerika. Daarop vroeg de Nederlandse Vereniging van Oud Korea Strijders (Voks) deze week aan premier Rutte om zich sterk te maken voor de terugkeer van de vijf gesneuvelde Nederlandse militairen die nooit zijn weergekeerd uit Korea.

Twee van hen komen uit Brabant. Het gaat om Jo Moonen uit Vlijmen en Cornelis van de Snepscheut uit Best. De Schijndelse historicus volgt de kwestie op de voet. ,,Moonen is als vermist opgegeven. Dus het is niet bekend waar hij gesneuveld is. De kans dat zijn stoffelijke resten worden gevonden, lijkt me uiterst gering."

Begraafplaats Busan
Mochten de stoffelijke resten van de vijf Nederlandse militairen ooit teruggegeven worden door Noord-Korea dan verwacht de BHIC-medewerker dat ze niet naar Nederland komen. Hij verwacht eerder dat ze dan terugkeren naar hun oude kameraden. ,,Bijzetting op het United Nations Memorial Cemetery in Busan in Zuid-Korea ligt dan meer voor de hand. Daar liggen meer Nederlandse militairen begraven die in de Korea Oorlog namens de Verenigde Naties vochten. De bekendste van hen is luitenant-kolonel Marinus den Ouden uit Oud-Gastel van het Regiment Van Heutsz die in 1951 stierf in Hoengsong."

Schijndelaar Van Doorn hoopt dat nu deze kwestie in het nieuws is, Brabantse oud-Korea-strijders of hun nabestaanden zich bij hem melden met extra informatie over de gesneuvelden. Hij werkt nog zeker een jaar door aan dit project. Van een groot deel van de 1900 Brabantse gesneuvelden staat al informatie op de voorlopige website. Volgend jaar wordt besloten in welke vorm al deze informatie precies wordt gegoten.

Bron : bd.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief