Geschillencommissie wil dat Defensie verhuizing marinierskazerne herziet

Gepubliceerd op: 8-8-2018

De verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen moet worden herzien. Dat is het advies van de geschillencommissie die bemiddelt tussen de mariniers en het Ministerie van Defensie. Al geruime tijd is er gesteggel tussen de twee partijen over de verhuizing. Daarbij blijkt uit recent onderzoek van EenVandaag dat de grond waar de kazerne moet komen ernstig is vervuild.

Afbeelding verwijderdDe geschillencommissie concludeert na onderzoek naar het proces rond de bouw van de nieuwe kazerne, dat de mariniers te laat zijn betrokken bij de verhuisplannen. Het advies is dat beide partijen opnieuw om de tafel gaan zitten om de verhuizing onder de loep te nemen en te bespreken hoe ze de problemen kunnen aanvliegen. Het advies is niet bindend.

Langer gesteggel over verhuizing
Al eerder gaven de mariniers aan dat de nieuwe kazerne en de locatie niet zouden voldoen. Op maar liefst 60 punten hebben de mariniers kritiek.

Ook staat de familie van de mariniers niet te springen om te verhuizen: de loopbaankansen zouden een stuk kleiner zijn. Wat de mariniers vooral tegen de borst stuit, is dat ze in de beginfase niet meegenomen zijn in de verhuisplannen en niet voldoende geïnformeerd zijn. 

Grond vervuild met chemische stoffen
Vorige maand meldde EenVandaag samen met Follow the Money dat de nieuwe locatie bij Vlissingen ernstig is vervuild met chemische stoffen. Gedeelten van de beoogde Zeeuwse locatie hebben in het verleden gefungeerd als (illegale) chemische stortplaats. Defensie en de provincie Zeeland wisten dit, maar maakten het niet bekend aan de mariniers.

Lees het volledige artikel hier.

Bron : eenvandaag.avrotros.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief