Beveiligers staken 4 september hele dag op Schiphol

Gepubliceerd op: 23-8-2018

FNV en CNV roepen beveiligers op om dinsdag 4 september de hele dag het werk op Schiphol neer te leggen. Ook op andere locaties wordt gestaakt, al willen de bonden nog niet zeggen waar dat zal zijn.

"Schiphol heeft van ons alvast een aanzegging gekregen, omdat een 24-uursstaking gevolgen heeft voor de luchthaven en het vliegverkeer", zegt Mohamed Gafki van FNV Beveiliging. "Nu kunnen nog afspraken worden gemaakt om een en ander ordentelijk te laten verlopen. Reizigers kunnen tijdig worden geïnformeerd, tickets omgeboekt, vluchten geannuleerd, enzovoort."

Volgens Schiphol zijn de gevolgen groot als de actie doorgaat. "Het spreekt voor zich dat als er geen beveiliging of security is, dat dat verstrekkende gevolgen zou hebben", zegt een woordvoerder van Schiphol. 200.000 reizigers kunnen dan mogelijk niet vliegen.

Schiphol hoopt dat er voor 4 september een overeenkomst is tussen de bonden en de werkgevers.

Rechter
De afgelopen weken hielden beveiligers soms vijf keer per dag werkonderbrekingen van een kwartier op Schiphol. Ze eisen meer loon en aanpassing van de roosters.

Eerder probeerde Schiphol via een rechtszaak hardere acties te voorkomen. De rechter oordeelde dat beveiligers hun werkonderbrekingen mochten uitbreiden, maar dat tot 2 september de acties niet nog verder mochten worden uitgebreid.

Salaris van de beveiligers op Schiphol
De beveiligers op Schiphol hebben twee verschillende cao's. Beveiligers in dienst van G4S beginnen op een bruto salaris van 1.613 euro per maand en kunnen doorgroeien tot 2.780 euro per maand. Beveiligers in dienst van andere beveiligingsbedrijven stappen met een iets hoger bruto salaris in: 1.718 euro. Deze beveiligers kunnen doorgroeien naar een salaris van 2.562 euro. Gemiddeld bedraagt het salaris 1900 euro.

Een fulltime beveiliger werkt momenteel 38 uur per week op de luchthaven. De vakbonden vinden dat te veel en willen dit terugbrengen naar 34 uur per week.

Bron : nos.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief