DNA-match in zaak-Nicky Verstappen: 55-jarige verdachte is spoorloos

Gepubliceerd op: 24-8-2018

Er is een naam. Het verdachte DNA op het lichaam van de in 1998 vermoorde Nicky Verstappen (11) is van Jos Brech, een nu 55-jarige man die in 1998 woonde in Simpelveld, vlakbij Heerlen. 

De man is aangemerkt als verdachte, maar de politie weet niet waar hij is. Alles is er nu op gericht de man te vinden en aan te houden. De politie gaat ervan uit dat de man nog in leven is. Hij zit mogelijk in Frankrijk. 

Het DNA van de verdachte komt in het geheel overeen met DNA dat gevonden is op het lichaam van Nicky Verstappen. De man is echter niet gevonden dankzij het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek dat de afgelopen maanden heeft plaatsgevonden. In dat onderzoek hebben twee verre verwanten van de man DNA gedoneerd, maar hij is gevonden dankzij een onderzoek naar zijn eigen vermissing. In dat onderzoek zijn persoonlijke spullen van de man ingezonden voor DNA-onderzoek.

De man is eerder in beeld geweest bij de politie, maar nooit als verdachte. Op de avond dat het lichaam van Nicky twintig jaar geleden werd gevonden is hij door de marechaussee aangehouden omdat hij langs de plaats delict liep. Toen zijn z'n gegevens opgeschreven. In de jaren die volgden is hem twee keer gevraagd DNA af te staan, dat heeft hij niet gedaan. In 2011 hoort de politie hem twee keer als getuige. Er is dan nog geen reden hem als verdachte aan te merken.

Jos Brech was actief bij de scouting in Heerlen en Nuth en heeft enige jaren op een peuterspeelzaal gewerkt in Brunssum. Dat was na 1998. Hij is in 1985 in beeld geweest voor een zedenmisdrijf, maar de politie weet niet precies wat hij gedaan heeft omdat de systemen zijn opgeschoond. Wel weet de politie dat die zaak is geseponeerd.

Lees het gehele artikel op de website van trouw.nl

Bron : trouw.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief