Sportschool of escaperoom? Koper brigadegebouw 't Harde kan vele kanten op

Gepubliceerd op: 25-8-2018

Afbeelding verwijderd
Het voormalige brigadegebouw van de Koninklijke Marechaussee in 't Harde. © Paul Hartman

Sportschool of escaperoom? Koper brigadegebouw 't Harde kan vele kanten op

Het voormalige brigadegebouw van de Koninklijke Marechaussee in 't Harde staat te koop. De gemeente Elburg hoopt dat zich een koper meldt die het pand aan de Graaf Reinoldweg gebruikt voor tijdelijke huisvesting van mensen die bijvoorbeeld door scheiding snel woonruimte nodig hebben. Of anders voor een Escaperoom. 

Vanwege de ligging, tegenover een discotheek en vlakbij een spoorlijn, ligt ombouwen tot een permanente woning volgens de gemeente niet voor de hand. Tenzij een ontwikkelaar de geluidsoverlast voor toekomstige bewoners op de een of andere manier tot een minimum weet te beperken. 

Het hoofdgebouw stamt uit 1956. In de decennia daarna is het complex verschillende malen uitgebreid. Zo is in 1990 een garage aangelegd en vier jaar later een fietsenstalling. Het terrein heeft een totale oppervlakte van iets meer dan duizend vierkante meter. 

Gesloten
Eind 2016 is de marechausseebrigade 't Harde na zeventig jaar gesloten. Sinds de reorganisatie in 2006 werd het gebouw gebruikt als thuishaven van de brigade Drenthe-IJsselstreek. Defensie had al langere tijd de intentie om het pand in 't Harde af te stoten. De marechaussees die werkzaam waren op deze post zijn inmiddels overgeplaatst naar Darp in Drenthe. 

In eerste instantie heeft Defensie het gebouw aangeboden aan de gemeente Elburg. Die wilde het echter niet hebben. Daarom wordt nu gezocht naar een koper. Over de vraagprijs is op dit moment nog niets bekend. Defensie kon maandag bovendien niet reageren op vragen van deze krant. 

Escaperoom
Een koper heeft verschillende mogelijkheden met het gebouw. Het is geschikt als bedrijfsruimte, maar volgens de gemeente kan er bijvoorbeeld ook een sportschool in het pand worden gevestigd, eventueel in combinatie met horeca. Een opvallend voorzetje dat door het college van B en W wordt gegeven is omvorming tot een Escaperoom met een militair thema, wat aansluit bij de vorige functie van het terrein. 

Bron : destentor.nl

(NB SMC : Volgens de opgave van "marechausseesporen" werd de brigade 't Harde werd uitgezet op 1-8-1946 en opgeheven op 1-4-2007. Tot 1946 was de naam Oldenbroek. Voor meer afbeeldingen ga naar marechausseesporen )

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief