Grapperhaus: 'Grootschalige productie xtc en speed beschamend'

Gepubliceerd op: 27-8-2018

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vindt het beschamend dat vorig jaar in Nederland voor minstens 18,9 miljard euro aan synthetische drugs is geproduceerd. Dat hebben onderzoekers van de Politieacademie berekend.

Afbeelding verwijderdDe politie bij een onderzoek in een drugslab in Kaatsheuvel, vorig jaar ANP

Grapperhaus zei in een reactie dat dit kabinet deze vorm van criminaliteit wil oprollen en daarvoor maatregelen heeft genomen. Onderzoeker Pieter Tops vindt die maatregelen slechts een eerste begin. "Dat moet natuurlijk nog veel meer worden."

Marktleider
Tops en zijn medewerkers concludeerden dat Nederland marktleider is op het gebied van synthetische drugs. Het bedrag van 18,9 miljard dat vorig jaar zou zijn omgezet is een zeer voorzichtige schatting. Bij het maken van de berekening moesten ze op sommige punten van veronderstellingen uitgaan. Daarbij hebben ze steeds de meest voorzichtige schatting gemaakt.

Dat Nederland tot marktleider kon uitgroeien, komt mede door de gunstige ligging en de tolerante houding tegenover drugsgebruik, maar ook omdat de Nederlandse overheid nauwelijks optrad. "De brede aanpak daarvan zou topprioriteit moeten zijn voor de Nederlandse regering", schrijven de onderzoekers.

Grootste prioriteit
Grapperhaus is het daarmee eens. "Ik denk dat we eerlijk als maatschappij moeten zeggen dat we hier een aantal jaren niet voldoende prioriteit aan hebben gegeven", zei hij. "Laat ik in ieder geval dit zeggen: ik vind dit een van de grootste prioriteiten voor mij als minister van Justitie om hier de komende jaren echt hard tegen in te gaan."

Lees het volledige artikel op de NOS-website

Bron : nos.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief