Al 70 jaar turen in niemandsland

Gepubliceerd op: 13-9-2018

Belangrijke missie voor Nederlandse VN-waarnemers

Afbeelding verwijderdHet is exact 70 jaar geleden dat de Verenigde Naties (VN) begonnen aan de eerste VN-vredesmissie UNTSO. Nederland levert al 62 jaar een belangrijke bijdrage aan deze operatie in het Midden-Oosten, door de inzet van waarnemers. Defensie levert momenteel 12 van deze military observers, die toezien op wapenstilstanden tussen Israël, Syrië en Libanon.

“Wat is het hier rustig, hè?” Waarnemer luitenant ter zee 1 (technische dienst) Florian Hartholt tuurt in de verte. “Als je niet beter weet denk je dat het nooit anders is geweest; maar niets is minder waar”, benadrukt de zogenoemde United Nations Military Observer (UNMO). “Een paar weken geleden zaten we nog in de shelter, omdat een mortiergranaat op 500 meter insloeg.”

Area of Separation
De Area of Separation is een stuk niemandsland tussen Israël en Syrië. Israël schermt het af met een metershoog hekwerk. Over deze bufferzone heeft de VN afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld dat hier geen militaire troepen mogen komen, behalve VN-militairen. Het smalste stuk is slechts 200 meter breed en het breedste 9 kilometer.

Hier draait het om
Marineman Hartholt en z’n landmachtcollega kapitein Inge Gielens (35) kijken vanaf Observation Post 55 in Israël uit op een heuvelachtig zandlandschap, met her en der diepgroene beplanting. Rechts zien ze Jordanië, links de Golanhoogten en voor hen eindigt de bufferzone Area of Seperation (AOS). “Om deze zone draait het allemaal”, benadrukt officier Gielens. 

Ze vervolgt: “In het mandaat van UNTSO is onder meer afgesproken dat militairen en militair materieel niet in deze zone mogen komen. Ook mag er niet overheen gevlogen worden en zijn wapenactiviteiten verboden. Wij waarnemers zien erop toe dat deze afspraken worden nageleefd.”

Lees het gehele artikel en video in de defensiekrant

Bron : defensiekrant

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief