Vrouwelijke marinier laat ambities lopen

Gepubliceerd op: 25-9-2018

DEN HELDER - De eerste vrouw die marinier wilde en kon worden, gaat haar droom niet waarmaken. Ze is gestopt met de opleiding. Vanwege een scheenblessure viel zij eerder dit jaar uit. Omdat de kwetsuur onvoldoende snel herstelt, heeft de aspirant besloten definitief te stoppen.

Afbeelding verwijderdBij het Korps Mariniers was slechts één vrouwelijke aspirant. Inmiddels heeft ze besloten alsnog te stoppen met de opleiding. ANP XTRA

Omdat Defensie de eerste vrouw bij het Korps Mariniers in alle rust haar opleiding wilde laten volgen, werd vrijwel alles over haar angstvallig geheim gehouden. Inclusief haar leeftijd en voortgang. Haar progressie werd intern en door de hechte gemeenschap van oud-mariniers met argusogen gevolgd.

Blessureleed
Er klonk vanuit deze hoek gemopper toen de vrouw vanwege blessureleed toestemming kreeg tijdelijk te stoppen met de opleiding. Het was volgens marinewoordvoerder Bernd Roelink de bedoeling dat ze na een tijdje rust weer verder zou gaan.

„De problemen met haar schenen bleken alleen hardnekkiger dan ze hoopte”, zegt de overste. „Omdat ze de groep niet wil ophouden en door een verandering in haar thuissituatie die invloed heeft op haar motivatie, besloot ze afgelopen vrijdag te stoppen. Dat is in goede harmonie gegaan. Er is een goede kans dat ze bij Defensie blijft.”

Weerstand
Dat een vrouw aanspraak kon maken op een plek bij de Nederlandse zeesoldaten, gebeurde pas na veel discussie en weerstand vanuit het Korps Mariniers. De elite-eenheid was tot 1 januari vorig jaar niet toegankelijk voor vrouwen. Minister Hennis (Defensie) was één van de drijvende krachten achter het slechten van het mannenbolwerk.

De angst binnen het korps is en was dat een vrouw haar mannelijke collega’s te veel zou afleiden. En dat de zware toelatingseisen voor het korps zouden worden gematigd om maar vrouwen binnen te halen.

Eigen sanitair
Bij de vloot is gemengd varen al sinds de vroege jaren tachtig gemeengoed. Alleen de onderzeeboten zijn nog aan mannen voorbehouden. Dit moet met de introductie van nieuwe boten over iets minder dan tien jaar verleden tijd zijn. De nieuwe generatie onderzeeërs die dan instroomt, krijgt extra natte cellen, zodat mannen en vrouwen hun eigen sanitair kunnen gebruiken.

Na de openstelling van het Korps Mariniers meldde zich een handjevol vrouwen. Geen kwam door de strenge keuring met bijbehorende fitheidstest heen. Het duurde een jaar voor er een kandidaat was die voldeed. In januari kon minister Bijleveld de Tweede Kamer melden dat een vrouwelijke rekruut was begonnen met de half jaar durende basisopleiding tot marinier.

Internationaal loopt Nederland niet voorop met het toelaten van vrouwen tot het Korps Mariniers. In de VS maken vrouwen al decennia deel uit van de mariniers. Wel werden gevechtsfuncties pas twee jaar terug opengesteld. Inmiddels zijn er in het veel grotere korps krap honderd vrouwelijke infanteristen en nog geen dozijn officieren.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief