Presidentiële lunch voor Koreaanse oorlogsveteraan Rosé Lokhoff

Gepubliceerd op: 8-10-2018

SEOUL - Rosé Lokhoff deed afgelopen dagen bijzondere indrukken op. De Bredanaar (87), veteraan van de Koreaanse Oorlog, is momenteel op uitnodiging van de overheid in Zuid-Korea om de 70e verjaardag van Armed Forces Day bij te wonen.

Afbeelding verwijderdLokhoff spendeerde in de jaren vijftig iets meer dan een jaar in het Aziatische land om als vrijwillig militair deel te nemen aan de Koreaanse Oorlog. Daarin vocht het communistische noorden samen met China en de Sovjet-Unie tegen het geallieerde zuiden. In 1953 werd een wapenstilstand overeenkomen, maar de oorlog is formeel nooit beëindigd.

Op Armed Forces Day wordt herdacht dat de Zuid-Koreaanse troepen de 38e breedtegraad (de grens) overtrokken. 

Lokhoff keerde in 1990 al een keer terug en is nu wederom in het land. Deze keer samen met dochter Jennie, die hem begeleid. 

Presidentiële lunch
De afgelopen dagen werd onder meer geluncht in het presidentiële Blue House met veteranen uit alle landen die aan de strijd deelnamen. Daarbij was ook de huidige president Moon Jae In aanwezig.

In Paju werd een tunnel bezocht die de de Noord-Koreanen groeven en er werden foto’s gemaakt bij de Koreaanse gedemilitariseerde zone en de Freedom Bridge, waar tijdens de oorlog krijgsgevangenen werden uitgewisseld.

Lokhoff vertelde vorige week in deze krant dat hij ondanks alle nare ervaringen en de verliezen, ook aan Nederlandse kant, geen spijt heeft van zijn bezoek.

Bron : bndestem.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief