Britse brigade trekt door Nederland

Gepubliceerd op: 9-10-2018

Activiteitendata

8 oktober 2018 - 11 oktober 2018
Hoek van Holland tot Duitse grens

Grote militaire colonnes uit Groot-Brittannië trekken tussen 8 en 11 oktober door Nederland. Het gaat om 500 voertuigen en 1.000 militairen die van Hoek van Holland naar Duitsland rijden. Ze zijn op doorreis naar Noorwegen voor de grote NAVO-oefening Trident Juncture.

Route van konvooi
Motorrijders van de Koninklijke Marechaussee begeleiden de konvooien vanuit Hoek van Holland. Ze rijden via Rotterdam en Utrecht naar Legerplaats Stroe bij Apeldoorn. Daar tanken de Britse konvooien om hun tocht te vervolgen via Oldenzaal naar de Duitse grens. Defensie levert naast brandstof ook eten en drinken, en onderdak voor Britse kwartiermakers die de tocht eerder voorbereidden.

Nederland ondersteunt de roadmove op verzoek van Groot-Brittannië. Defensie werkt voor het wegtransport nauw samen met Rijkswaterstaat.

Black Rats
Het gros van de Britse troepen maakt deel uit van de 4e Infanterie Brigade (de ‘Black Rats’) en heeft als thuisbasis Colchester in Zuidoost-Engeland. Deze flexibele lichte brigade is volledig uitgerust met wielvoertuigen. Het gaat onder meer om de Foxhound, Husky, Landrover en MAN-trucks. Met de verplaatsing over ruim 2.500 kilometer naar Centraal-Noorwegen, oefent de brigade een snelle wegverplaatsing over grote afstand.

Sneller verplaatsen
Militairen moeten sneller kunnen verplaatsen door Europa, maar ze worden nu nog gehinderd door wetten en regels. Op initiatief van Nederland wil de NAVO daarom samen met de EU de militaire mobiliteit verbeteren.

Afbeelding verwijderd

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief