Opstand in Sobibor: 75 jaar geleden

Gepubliceerd op: 13-10-2018

HOOGHALEN Op 14 oktober 1943 brak in vernietigingskamp Sobibor een opstand uit. Enkele honderden Joodse gevangenen konden hierdoor het kamp ontvluchten. In Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt hier op zondag 14 oktober, precies 75 jaar later, uitgebreid aandacht aan besteed.

Sobibor was een vernietigingskamp. De enige Joden die niet onmiddellijk werden vergast, werden gebruikt bij het moordproces. Negentien treinen vertrokken in 1943 vanuit kamp Westerbork naar Sobibor . Met stokken, knuppels en zwepen werden de Joden bij aankomst vooruit gedreven. Net als in Auschwitz, waren de gaskamers als doucheruimte ingericht.

Selma Wijnberg
De bedoeling was dat niemand ooit zou kunnen getuigen over de massamoord die in Sobibor gepleegd werd. Maar die opzet mislukte toen in oktober 1943 een opstand uitbrak. Onder de gevangenen die op de vlucht sloegen, waren Selma Wijnberg (Groningen, 1922) en haar Poolse vriend Chaim Engel. Ze bleven uit handen van de nazi's en doken onder in het uiterst vijandige Polen. Beiden overleefden de oorlog en emigreerden naar de Verenigde Staten. Daar woont Selma nog altijd. Journalist Ad van Liempt schreef een boek en maakte een documentaire over haar.

Documentaires
Op zondag 14 oktober staat Herinneringscentrum Kamp Westerbork stil bij de opstand die 75 jaar geleden plaatsvond. Er worden documentaires over Sobibor vertoond en er zijn lezingen van Ad van Liempt over Selma Wijnberg en journalist Cees Labeur praat met Nebenkläger Rob Fransman over het proces tegen Sobibor-bewaker John Demjanjuk. Daarnaast is in het museum een expositie over vernietigingskamp Sobibor te zien.

Het programma begint om 13.30 uur. De documentaires Selma, de vrouw die Sobibor overleefde (2010) en De appel valt… Familie Fransman (2012) worden doorlopend in het Herinneringscentrum vertoond. De toegang voor de lezingen zit bij de entree van het museum inbegrepen. Wie zeker wil zijn van een zitplaats, kan voor 12 oktober een mail sturen naar info@kampwesterbork.nl o.v.v. Sobibor.

Bron : hetgezinsblad.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief