Museumbrochure nummer 52

Gepubliceerd op: 19-10-2018

Tweemaal per jaar geeft de Stichting Vrienden van het museum der Koninklijke Marechaussee een brochure uit waarin een deel van de geschiedenis van de KMar wordt uitgediept. 

Afbeelding verwijderdOp 18 oktober 2018 de Stichting Vrienden van het Marechausseemuseum in het oorlogsmuseum Overloon brochure 52 gepresenteerd met als titel:

'De Koninklijke Marechaussee in Irak 2003-2005', geschreven door brigade-generaal b.d. R.J.F.M. Veltman.

Van 2003-2005 maakten Nederlandse troepen deel uit van de Stabilisation Force Iraq in de Irakese provincie Al Muthanna. De Koninklijke Marechaussee nam deel met twee detachementen: een politiedetachement t.b.v. de Nederlandse militairen en een MP-peloton t.b.v. de ondersteuning van de Irakese politie. Ook werd een adviseur voor de lokale politiechef geleverd. Hoewel de Nederlandse eenheden, waaronder de marechaussees, zeer succesvol waren, kenmerkte deze missie zich door een reeks van spanningen: een Nederlandse politieke ambivalente houding die niet in overeenstemming was met de situatie ter plaatse, oplaaiend intern Irakees geweld, spanning tussen het Openbaar Ministerie en het Ministerie van Defensie (de zaak Eric O.) en het sneuvelen van o.a. wachtmeester 1 Jeroen Severs.

De illustratie op de omslag is wederom van de hand van Frans Ouwerkerk en toont een patrouille van de Koninklijke Marechaussee in een stad in de provincie Al Muthanna (Irak).

De Museumbrochures worden uitgegeven door de Stichting Vrienden van het Museum der Koninklijke Marechaussee. Donateurs ontvangen de brochure gratis. Belangstellenden kunnen de brochure kopen in de winkel van het Marechausseemuseum voor €1,-, of bestellen bij de Stichting Vrienden (€1,- exclusief portokosten)

Bron : Stichting Vrienden van het Museum

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief