Mens en materieel naar Noorwegen voor Trident Juncture

Gepubliceerd op: 22-10-2018

Ruim 10.000 voertuigen, 150 vliegtuigen en 65 vliegtuigen worden op dit moment richting Noorwegen vervoerd. 50.000 militairen uit alle 29 NAVO-landen, plus Zweden en Finland, staan te trappelen om te beginnen. Nog een week en dan is het éindelijk zover. Dan begint Trident Juncture; de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog. Ook Nederland is van de partij en stuurt 2.200 militairen die kant op. 

Dat lijkt op het eerste gezicht een geringe bijdrage, maar niets is minder waar. Het gebeurt in ons land sporadisch dat zoveel militairen en materiaal tegelijktijdig op een en dezelfde oefening gaan. Dat is nu mogelijk, dankzij het langzaam intredende herstel. Er is weer meer geld voor oefeningen. 

De Nederlandse deelname aan Trident Juncture in een oogopslag

Afbeelding verwijderd

Belangrijk
De flinke inzet van Nederland, en alle partners, onderstreept het belang van deze oefening. De veiligheidssituatie in Europa is instabiel. Denk aan de Krim, vlucht MH17 en recente cyberoperaties. De NAVO wil haar verdediging op orde hebben en laten zien dat ze een crisissituatie aankan.

Tijdens Trident Juncture (van 25 oktober tot 7 november) wordt dan ook een scenario beoefend, waarbij een van de NAVO-landen wordt aangevallen. Artikel 5 treedt in werking, wat betekent dat de bondgenoten samenwerken om de aanval af te weren. Daarbij ligt de focus op de inzet van de snelle reactiemacht: de NATO Response Force (NRF). Geen cyberoorlog, maar ouderwets strijden op het slagveld. Staal tegenover staal. “Een realistische stresstest”, noemde de Amerikaanse generaal James Foggo het in een eerder interview. Hij leidt de oefening vanaf een schip voor de Noorse kust. 

Lees het volledige artikel in magazines.defensie.nl

Bron : magazines.defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief