OM wil dat elf veroordeelden celstraf uitzitten in Turkije

Gepubliceerd op: 25-10-2018

Het Openbaar Ministerie (OM) overlegt met de Turkse autoriteiten over elf mensen die in Nederland zijn veroordeeld maar naar Turkije zijn gevlucht. Het OM wil dat de veroordeelden hun celstraffen in Turkije uit gaan zitten.

Turkije levert geen onderdanen uit, maar het OM is tevreden over de medewerking van Turkije om de Nederlandse straffen in de Turkse gevangenis uit te voeren. Dit zegt een woordvoerder van het OM dinsdag.

De elf hebben een celstraf opgelegd gekregen van opgeteld 39 jaar. Bij een twaalfde persoon op de lijst wordt de celstraf nu uitgevoerd. De man moet op verzoek van Nederland zijn straf in Turkije gaan uitzitten, meldde het OM eerder dinsdag. Het gaat om een nu 43-jarige man, Ertan K., die in 2002 door de rechtbank in Haarlem bij verstek wegens moord werd veroordeeld tot achttien jaar celstraf.

De destijds 24-jarige K. uit Amsterdam was na de moord in 1999 meteen naar Turkije vertrokken. Zijn slachtoffer was de zeventienjarige Hakim Ryani uit Amersfoort. Zijn lichaam werd in mei 1999 gevonden in een recreatiegebied in Oostzaan.

Het slachtoffer was met vier kogels van dichtbij doodgeschoten. Het vonnis werd in 2008 definitief. K. werd eerder dit jaar opgepakt in Turkije.

Een ander voorbeeld van een in Nederland veroordeelde dader die in Turkije alsnog zijn celstraf moet uitzitten, is vrouwenhandelaar Saban B. Hij werd in twee zaken bij verstek tot ruim elf jaar cel veroordeeld.

Brom : nu.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief