Mysterieuze Burense gedenknaald verhuist

Gepubliceerd op: 6-11-2018

BUREN In september 2019 zullen bezoekers aan de kunstmarkt van Buren, geen imposant monument meer zien op het terrein van het Marechausseemuseum. Het stond daar al meer dan dertig jaar, maar vrijwel niemand kon er iets over vertellen.

Afbeelding verwijderd

                                                              Foto : Richard van de Velde

Amateurhistoricus Richard van de Velde dook in de historie en schreef twee jaar geleden een uitgebreid artikel voor Stad Buren/Tiel over deze geheimzinnige gedenknaald, die verscholen stond in de achtertuin van het marechausseemuseum in Buren. Dit gedenkteken was opgericht voor sergeant-majoor van de Politietroepen Lieuwe Vaas die in 1929 in Willemstad op Curaçao werd vermoord door Venezolaanse rebellen, die wapens wilden stelen uit het plaatselijke politiebureau om een coup te plegen in Venezuela. Bij deze actie werden Lieuwe en twee van zijn collega's op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Uiteindelijk mislukte de opstand en vanaf die tijd stationeert Nederland permanent een marineschip op de Antillen.

Het gedenkteken werd in 1930 in het toenmalige opleidingscentrum Nieuwersluis onthuld en toen dat verhuisde ging het mee naar de Willem III-kazerne in Apeldoorn om uiteindelijk in 1984 bij het Marechausseemuseum in Buren terecht te komen. Het monument verkeerde de laatste jaren in deplorabele staat en de door Van de Velde opgespoorde familieleden van Lieuwe Vaas kwamen in 2018 in het museum bijeen om samen met hem en met het bestuur over de toekomst van de gedenknaald te praten.

Kapitein Michiel Tattersall, van de Kennis Opleidings,- Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee, wilde het gedenkteken graag behouden en weer terugbrengen naar het opleidingscentrum in Apeldoorn. Het duurde tot dit najaar voor de benodigde gelden en toestemmingen er kwamen.

Op maandagmorgen 5 november was het eindelijk dan zover dat 'de naald' werd gedemonteerd en op een dieplader van de genietroepen uit Wezep werd getakeld en naar Apeldoorn werd overbracht. Na een grondige restauratie zal het volgend jaar een mooie plaats krijgen op het kazerneterrein en in het bijzijn van alle betrokkenen officieel worden onthuld.

Gerelateerde artikelen:

- Kleinkinderen en neven Lieuwe Vaas bij gedenknaald

- Mysterieuze gedenknaald op binnenplaatsje

Bron : stadtiel.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief