’Eeuwige trouw aan onze doden’

Gepubliceerd op: 11-11-2018

PARIJS - „Op 11 november, precies 100 jaar geleden, ging in Parijs, zoals overal in Frankrijk de wapenstilstand in”, zei Emmanuel Macron vanochtend bij de Arc de Triomphe. „Dat was het einde van vier lange en verschrikkelijke jaren. In die vier jaren heeft Europa bijna zelfmoord gepleegd.” In de aanwezigheid van bijna tachtig regeringsleiders herdacht het Franse staatshoofd de ’armistice’, die het einde van de Eerste Wereldoorlog betekende.

Afbeelding verwijderd
Rutte nam plaats achter Macron.? AFP

Om 11 uur vanochtend klonken in heel Frankrijk de kerkklokken, 11 minuten lang. Net als honderd jaar geleden. Zes uur eerder hadden de geallieerden en de Duitsers in een treinwagon, die daarvoor naar het bos van Compiègne was gereden, de wapenstilstand ondertekend.

Tijdens het klokkengelui reden meerdere bussen over een volledig afgezette Champs Élysées, met daarin bijna alle regeringsleiders. Onder andere Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte, Angela Merkel, Mark Rutte, koning Mohamed VI van Marokko en Tayyip Erdogan waren daarin op weg naar de Arc de Triomphe. Opvallende afwezige was de Britse premier, Theresa May. Zij was op een bijeenkomst in Londen.

Trump en Poetin
Ook Donald Trump en Vladimir Poutin zaten niet in de bus. De Amerikaanse president kwam uit veiligheidsoverwegingen met een eigen auto, die onderweg bijna werd besprongen door twee topless activisten van Femen.'

Lees het volledige artikel in telegraaf

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief