’Er komt zelfs zenuwgas vrij’

Gepubliceerd op: 16-11-2018

Afbeelding verwijderd

Paradijselijke stranden worden nu vooral door giftige gassen (afb)

DEN HAAG De constant brandende vuilnisbelt op Sint-Maarten zorgt voor steeds meer gezondheidsproblemen bij omwonenden door giftige rook en stank. Tientallen Nederlanders zijn genoodzaakt te verhuizen. Vanuit de Nederlandse overheid is er geen eenduidig beleid als het gaat om personeel dat op het eiland werkt.

De ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken gaan anders om met hun mensen die op Sint-Maarten werken. „Dampen van de afvaldump bij Philipsburg zorgen ervoor dat Defensie-personeel nu verhuist”, bevestigt een woordvoerder van dat ministerie. „Van ons zitten er negentien mensen op Sint-Maarten, veertien daarvan vertrekken noodgedwongen naar een schonere plek op het eiland, zes mariniers en acht marechaussees.” Zij wonen nu nog, in sommige gevallen met hun gezin, in de buurt van de rokende gifbelt, maar worden sterk aangeraden te vertrekken. Lokale bewoners kunnen dat vaak niet.

„Verhuizen blijft wel een eigen keuze en geen strikte opdracht van het ministerie. Wij ondersteunen hen in alle opzichten”, aldus de zegsman. Een evacuatie van het hele eiland is volgens hem voorlopig niet nodig. Defensie ziet in dat de afvaldump voor een onleefbare situatie voor omwonenden zorgt. Werknemers die op het eiland aan de slag gaan, krijgen ook het dringende advies om bij de vuilstort weg te blijven.

Afbeelding verwijderd

         Ziek van rokende vuilnisbelt op Sint-Maarten (afb.)

De reactie van het ministerie van Binnenlandse Zaken is echter compleet anders. Er werken 21 ambtenaren via dat ministerie op Sint-Maarten. „Geen van hen heeft aangegeven te willen verhuizen”, meldt een zegsvrouw. „Het is dus vooralsnog geen issue voor ons.”

Advocaat Lucas Berman woont op het eiland en vindt het schandalig dat de regeringen van Nederland en Sint-Maarten zo makkelijk omspringen met het toenemende gevaar van chronische vergiftiging. „Er wordt zeker na orkaan Irma vorig jaar van alles op die afvalberg in de open lucht gegooid. Hij gaat steeds vanzelf branden. Er komt zelfs zenuwgas vrij. Daar worden duizenden omwonenden, onder wie kinderen, doodziek van.”

De vuilstort en omgeving moeten volgens hem tot verboden gebied worden verklaard, tot een definitieve oplossing wordt gevonden voor het afvalprobleem op het eiland. Dat kost naar verluidt tientallen miljoenen euro’s. „De schade aan onze gezondheid is niet in geld uit te drukken. Het is vreselijk”, aldus de Nederlandse bewoonster Sandra Reedijk.

Bron : telegraaf/krant

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief