Twee van terrorisme verdachte mannen keken ook naar Erasmusbrug

Gepubliceerd op: 27-11-2018

De twee mannen die mogelijk een terroristische aanslag wilden plegen op een Rotterdams politiebureau, hebben ook foto's en filmpjes van de Erasmusbrug gemaakt. 

Afbeelding verwijderd"Deze verdachten waren van plan op korte termijn een aanslag te plegen", aldus de officier van justitie woensdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. "Alleen door snel ingrijpen van politie en justitie hebben zij die plannen niet kunnen uitvoeren."

De verdachten, Marokkaanse mannen van 27 en 22 jaar, waren niet in de rechtbank aanwezig. Hun namen zijn niet bekend.

Bij hun aanhouding vertelden de mannen dat ze uit Libië kwamen en minderjarig waren. "Ze gebruiken vele aliassen", aldus de officier. Hun advocaat ontkent dat echter. "Ze zijn analfabeet, ze weten niet hoe ze hun naam moeten spellen."

Lidmaatschap van een terroristische organisatie
De mannen zijn afgelopen juni aangehouden in een woning in Rotterdam-Zuid op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Ze zouden een aanslag hebben willen plegen op de veiligheidsdiensten in Nederland. Een van de verdachten stuurde in een chat die door de FBI is onderschept een foto mee van het politiebureau Veranda in Rotterdam-Zuid, dat vlak bij De Kuip staat.

Aanschaffen van wapens, explosieven en bomgordels
In de chat werd ook gedetailleerd gesproken over de aanschaf van wapens, explosieven en bomgordels. Ook heeft in ieder geval een van de verdachten meerdere keren aangegeven dat hij van plan was om een aanslag te plegen. Bij hun aanhouding zijn geen wapens of explosieven aangetroffen.

Het onderzoek is nog in volle gang, liet de officier weten. Beide mannen zitten vast en blijven dat voorlopig ook, besliste de rechtbank.

De behandeling van de zaak gaat op 27 november verder.

Bron : nu.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief