Commandant der Strijdkrachten reikt uitzendmedailles uit in Gorinchem

Gepubliceerd op: 11-12-2018

Bijna 550 Nederlandse militairen die deelnamen aan diverse missies, krijgen op donderdag 13 december in de Evenementenhal in Gorinchem hun Herinneringsmedaille Internationale Missies uitgereikt. De Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer, zal de medailles opspelden.

De militairen die gedecoreerd worden, namen deel aan de strijd tegen ISIS, en de missies in Irak, Mali, Zuid-Soedan, het Midden-Oosten en trainingsmissies in Afrika.

Afbeelding verwijderdStrijd tegen ISIS
Nederland neemt met tussenpozen al enige tijd met een F-16 detachement deel aan de strijd tegen ISIS. Vanuit Jordanië ondersteunen zij grondtroepen in de strijd om de terreurgroep verder terug te dringen.

Irak
Ter versterking van het Iraakse veiligheidsapparaat verzorgen Nederlandse militairen opleidingen en trainingen in Bagdad en nabij Erbil in Irak. De Nederlandse militairen leerden hen onder meer schietvaardigheid, tactisch optreden, militaire EHBO en het opsporen en onschadelijk maken van bermbommen. Hierdoor is Irak beter in staat om voor de eigen veiligheid te zorgen en de controle van ISIS over Iraaks grondgebied verder terug te dringen.

Mali
De Verenigde Naties (VN) proberen de veiligheid en stabiliteit in Mali te bevorderen. Dit gebeurt met de Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (Minusma). Nederland levert sinds april 2014 een belangrijke bijdrage aan deze VN-missie in de vorm van een langeafstand-verkenningseenheid.

Kleinere missies
Ook ontvangen militairen een medaille die hebben deelgenomen aan kleinschaligere missies van de krijgsmacht. Zij dienden in Zuid-Soedan, Libanon, de Palestijnse gebieden, Israël en het grensgebieden met Syrië en Egypte. Ook trainden militairen Afrikaanse strijdkrachten, zodat Afrikaanse landen beter in staat zijn om zelf deel te nemen aan vredesoperaties op het Afrikaanse continent. 

Waardering en erkenning
De Herinneringsmedaille Internationale Missies wordt toegekend aan militairen die ten minste 30 dagen onafgebroken aan een vredesoperatie hebben deelgenomen. Met deze medaille en ceremonie spreekt Defensie haar waardering uit voor de inzet van militairen, die vaak onder moeilijke omstandigheden opereren. De uitreiking vindt plaats in het bijzijn van familie en relaties en wordt opgeluisterd met militaire muziek.

Niet alleen de militairen ontvangen een blijk van waardering en erkenning, ook hun thuisfront. Als dank voor steun tijdens de uitzending ontvangt de relatie van de militair een draagspeld in de vorm van een anjer. Voor de kinderen is er de speciale kindermedaille.  

Bron : rijksoverheid/defensie  

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief