Met militairen naar de Wadden

Gepubliceerd op: 3-1-2019

SCHIERMONNIKOOG - Defensie stuurt zo'n honderd militairen naar de Waddeneilanden om de stranden op te ruimen. Die liggen vol aangespoelde spullen uit overboord geslagen containers. De militairen hebben daaraan waarschijnlijk twee dagen werk.

Het leger springt binnenkort bij op de Waddenkust HOLLANDSE HOOGTEAfbeelding verwijderd

Op de Waddeneilanden zijn tot nu toe 30 tot 35 van de overboord geslagen containers gelokaliseerd, meldt de Veiligheidsregio Fryslân. De containers zijn afkomstig van het schip MSC Zoe dat in totaal 270 containers verloor. Op Schiermonnikoog spoelde donderdag al een zak met 25 kilo poeder aan. Mogelijk gaat het om de giftige stof peroxide, afkomstig uit een van de overboord geslagen containers van het schip MSC Zoe. Enkele burgemeesters van de eilanden hadden om de hulp gevraagd. De militairen vertrekken mogelijk donderdagavond al naar de Wadden. Volgens burgemeester van Schiermonnikoog Ineke van Gent is hulp van het leger noodzakelijk. „Het is echt rampzalig wat hier op het strand ligt, een enorme hoeveelheid rotzooi. Er zijn al allemaal professionals en vrijwilligers aan het opruimen. Maar we hebben echt hulp nodig, we gaan het zelf niet redden”, zegt Van Gent. Ze noemt de vervuiling een „ramp voor de natuur.” „We zijn nationaal park, het is een prachtig gebied. En nu ligt alles bezaaid met zeeppompjes, doekjes, matrassen, operatiekleding, noem maar op.”

Ook de burgemeester van Terschelling wil graag hulp van het leger om de stranden schoon te maken. De eilanden zouden graag hulp krijgen van in totaal zo’n honderd militairen, aldus Van Gent.

In drie van die containers zit organisch peroxide, maar die containers zijn nog niet gevonden. Wel is op Schiermonnikoog een zak met 25 kilo van het poeder aangetroffen die volgens de veiligheidsregio afkomstig is uit een van die containers. Mensen wordt aangeraden aan weg te blijven bij het spul en de brandweer te bellen als ze het zien liggen. Wie toch in contact is geweest met het poeder wordt aangeraden naar de huisarts te gaan.

Enkele artikelen die donderdag aanspoelden: operatiekleding, koelkasten, sandalen, lampen en zitjes van (Ikea)stoelen.

Het bedrijf Mediterranean Shipping Company heeft inmiddels opdracht gegeven tot een bergingsoperatie om de circa 270 containers die in slecht weer in zee vielen op te sporen en uit het water te halen.

Behalve het schadelijke poeder bevatten de containers onder meer IKEA-meubels en speelgoed, tv’ s, auto-onderdelen, gloeilampen en stoeltjes.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief