Koninklijke familie vandaag officieel verhuisd naar Paleis Huis ten Bosch

Gepubliceerd op: 14-1-2019

Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en hun drie dochters Amalia, Alexia en Ariane zijn vandaag officieel verhuisd naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Huis ten Bosch is één van de drie paleizen die door de Staat ter beschikking zijn gesteld aan het Staatshoofd. Het wordt gebruikt als woonpaleis en voor representatieve doeleinden zoals officiële ontvangsten van hoogwaardigheidsbekleders. 

In de afgelopen weken zijn de spullen van de familie naar hun nieuwe onderkomen gebracht. Erg ver hoefden de verhuizers niet te rijden. Huis ten Bosch ligt maar zes kilometer van de villa in Wassenaar.

Koninklijke standaard Huis ten Bosch jan19 450
De Koninklijke standaard op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. © RVD/Freek van den Bergh

Na het vertrek van Prinses Beatrix in 2014 is het paleis enkele jaren niet in gebruik geweest vanwege renovatie. Na de verhuizing van het Koninklijk gezin vinden nog wel enkele afrondende werkzaamheden plaats. De verwachting is dat deze in het voorjaar klaar zijn. 

Het paleis is een rijksmonument uit de zeventiende eeuw, en is na de renovatie grondig beveiligd. Zo staan er veertien zwarte palen voor de ingang, zijn er glazen veiligheidsdeuren die de toegang volledig kunnen afsluiten en hangen er overal rondom het paleis camera's. Op het terrein hielden politie, brandweer en andere hulpdiensten begin december een grote oefening. Die was volgens de RVD bedoeld om voorbereid te zijn op situaties die zich kunnen voordoen wanneer het gezin er woont.

Eikenhorst
De koninklijke familie verhuisde naar Huis ten Bosch vanuit Wassenaar, waar ze jarenlang woonde. Koningin Máxima gaf eerder in een gesprek met de NOS aan dat het gezin zal moeten wennen aan hun nieuwe huis. Over haar oude huis, villa Eikenhorst in Wassenaar, zei ze: ,,Dit is echt ons thuis, we hebben al heimwee van tevoren”.

De koningin noemde het vertrek uit Wassenaar ‘emotioneel’ omdat hij er samen met zijn gezin vijftien prachtige jaren heeft doorgebracht.

Bron : ad.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief