'Ik heb genoeg broeders’

Gepubliceerd op: 24-1-2019

ARNHEM Jihadist en rapper Marouane B. uit Arnhem raakt zijn nationaliteit kwijt. Hij is de zeventiende jihadist op wie die antiterreurmaatregel wordt toegepast.

Iemand die zich Marouane B. noemt, schreef gisteravond aan De Telegraaf dat hij in beroep gaat tegen het intrekken van zijn Nederlandse paspoort. Ontneemt de staatssecretaris hem toch zijn nationaliteit, dan komt hij stiekem naar Nederland. „Ik heb er genoeg broeders. Ik ben nooit Nederlander geweest, alleen op papier. Op de eerste plaats ben ik moslim, op de tweede plaats trotse Marokkaan.” Het is niet duidelijk of het bericht van de jihadist zelf komt of van een van zijn Arnhemse sympathisanten. B. komt voort uit dezelfde vriendengroep die ook de in september opgerolde terreurcel voortbracht.

Al eerder heeft Nederland de nationaliteit afgepakt van zestien polderjihadisten. Marouane B. is nummer zeventien. Zes mannen van het lijstje wonen in Nederland, de rest zit in het strijdgebied. Marouane B. waarschijnlijk ook. De rechter veroordeelde hem vorig jaar bij verstek tot zes jaar cel vanwege terrorisme.

De jihadrapper laat regelmatig van zich horen in e-mails aan Nederlandse media, soms vergezeld van foto’s van zichzelf met wapens. Niet altijd is de authenticiteit te controleren. Hij roept in de berichten op tot het plegen van aanslagen of becommentarieert zijn rechtszaak. Zes jaar vond hij meevallen: ’Holleeder heeft vijanden laten liquideren en zijn eis zal waarschijnlijk levenslang worden. Ik heb koppen zien rollen als een voetballer, dus mag ik van geluk spreken.’

Het lijkt erop dat de jihadrapper zijn Nederlandse nationaliteit kwijt is mede door een kronkel in de wet. De staatssecretaris mag het Nederlanderschap namelijk alleen afpakken op voorwaarde dat iemand daardoor niet stateloos wordt. Internationale verdragen verbieden dat. Marouane B. kan dus alleen zijn paspoort verliezen als hij nog de Marokkaanse nationaliteit overhoudt. Maar volgens de familie van Marouane is hij als kind nooit aangemeld bij het Marokkaanse consulaat. Hij is alleen opgegeven bij de gemeente Rheden. De familie acht het onmogelijk dat hij ooit de Marokkaanse nationaliteit kreeg.

Toch kan dat. In de gemeentelijke basisadministratie werd tot niet zo lang geleden een kind van ten minste één Marokkaanse ouder automatisch geregistreerd als ’Marokkaans’, of de ouders dat wilden of niet. De Kamer protesteerde en inmiddels is de wet aangepast.

Bron : telegraaf.nl/krant 23/1

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief