Vicepremier Italië wil ambassadeur Nederland op matje roepen

Gepubliceerd op: 26-1-2019

De Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio wil de Nederlandse ambassadeur op het matje roepen, omdat het reddingsschip van Sea-Watch enige tijd voor de kust van de havenstad Syracuse (in het zuidoosten van Sicilië) voor anker heeft gelegen. Het land wil niet nog meer migranten opnemen en wil dat Nederland actie onderneemt.

Sea-Watch 3 vaart onder de Nederlandse vlag, stelt de Italiaan vrijdag, en daarom moet het schip naar Rotterdam. Er zijn op dit moment meer dan veertig migranten aan boord. Na enige tijd voor de kust van Syracuse te hebben gelegen, besloot de burgemeester donderdagavond dat het schip mocht aanmeren stelt Sea-Watch. Nu wil het reddingsschip dat de migranten daadwerkelijk aan land mogen. 

Nederland is inderdaad vlaggenstaat van de Duitse ngo Sea-Watch, maar het ministerie van Justitie en Veiligheid laat in een reactie aan NU.nl weten dat Nederland niet verplicht is om een veilige haven te bieden. 

"We hebben kennis genomen van de situatie waarin Sea-Watch 3 zich op eigen initiatief andermaal heeft gemanoeuvreerd (..). "Het is aan kapitein Sea-Watch 3 om in de nabijheid een veilige haven te vinden."

Schip lag eerder weken voor Maltese kust
Eerder deze maand werd al bekend dat Nederland zes van de meer dan dertig migranten opneemt van Sea-Watch 3. Het gaat hier om andere migranten dan die nu op het schip zitten.

Sea-Watch 3 lag toen al weken voor de Maltese kust, omdat het schip nergens mocht aanmeren. Harbers benadrukte dat het bij die zes blijft en noemde het "een ad-hocoplossing".

Hij wil werk maken van de plannen die de Europese Commissie afgelopen zomer ontvouwde. Die moeten een structurele oplossing bieden.

Bron : NU.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief