Amerikanen dragen eerste operationele F-35 over aan Nederland

Gepubliceerd op: 31-1-2019

Afbeelding verwijderd

De Koninklijke Luchtmacht heeft de 3e F-35 in handen. De Amerikaanse fabrikant Lockheed Martin droeg het jachtvliegtuig vandaag over in het Texaanse Fort Worth. Dat gebeurde tijdens een zogenoemde  ‘roll out ceremony’.

Dit jaar levert Lockheed Martin nóg 5 F-35’s waarmee het aantal in Amerika gebouwde toestellen op 8 komt. Die gebruikt de luchtmacht voor trainingen in de Verenigde Staten.

Vliegbasis Leeuwarden
Eind 2019 arriveren naar verwachting de eerste 2 F-35’s in Nederland. 

De Italiaanse fabrikant Cameri  bouwt beide toestellen, die Vliegbasis Leeuwarden als thuisbasis krijgen. Het totale aantal Nederlandse F-35’s komt dan op 10.

Vaker notie van F-35 Lightning II
Nederlanders konden het nieuwe vliegtuig in 2016 voor het eerst zien tijdens een kennismakingsvlucht.

Met de definitieve komst van beide machines uit Italië, zal het publiek vaker notie kunnen nemen van de F-35 Lightning II, de officiële naam van het toestel.

Mogelijk meer F-35's
Nederland krijgt in totaal 37 van deze 5e generatie jachtvliegtuigen. De F-35 vervangt de F-16 die de luchtmacht sinds 1979 in gebruik heeft. De laatste F-35’s worden in 2023 geleverd, maar mogelijk koopt Nederland er nog meer. 

Hoewel Nederland in 2013 al 2 testtoestellen kreeg,  was er eerder geen  roll out ceremony.  Reden hiervoor was dat destijds de officiële keuze voor het toestel nog niet was gemaakt.

Tijdens de officiële overdracht in het Texaanse Fort Worth werd de muziek verzorgd door de Nederlandse dj's Sunnery James en Ryan Marciano.

Nederlandse delegatie

Afbeelding verwijderd

De eenmalige officiële overdracht  van het 3e toestel  werd onder andere bijgewoond door staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer, Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer, Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt en directeur Defensie Materieel Organisatie vice-admiraal Arie-Jan de Waard.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief