Natres beveiligt redeployment in Jordanië

Gepubliceerd op: 10-2-2019

Nooit eerder opereerde een samengestelde eenheid van de Nationale Reserve (Natres) tijdens een uitzending als force protection. Het afbreken van de F-16-missie in Jordanië (redeployment) is dus nu al uniek te noemen. Van grafisch ontwerper, student diergeneeskunde, medewerker van Rijkswaterstaat en supermarktmanager: stuk voor stuk zijn het reserve-militairen die zorg dragen voor de beveiliging van de Redeployment Task Force. 

Personeelstekorten bij Object Grondverdediging van de luchtmacht, normaliter verantwoordelijk voor de taken die de reservisten nu in Jordanië uitvoeren, maakten het moeilijk militairen te leveren voor de force protection (FP) in het Midden-Oosten. En zo kon het gebeuren dat defensieminister Ank Bijleveld vorig jaar bepaalde, na onder meer een uitgebreide risicoanalyse, dat de Natres op uitzending zou gaan. 

Diverse taken
De militairen van de Natres beschermen dag en nacht personeel en materieel (zo liggen er nog steeds Nederlandse bommen) tegen allerlei soorten dreiging. Zo kan de terugkeer ongestoord verlopen. Daarvoor bemant de eenheid posten, rijdt ze patrouilles en heeft ze een Quick Reaction Force. Ook escorteren de reservisten defensiepersoneel dat van of naar Amman gaat.

Lees meer in defensiekrant 2019/03/02

Bron : defensiekrant

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief