’Nederlandse IS-verdachten gepakt in Turkije’

Gepubliceerd op: 18-2-2019

ISTANBUL - Update - De Turkse politie heeft vandaag (17-2) tijdens een speciale actie drie Nederlanders gearresteerd in de noordwest-Turkse provincie Bursa vanwege activiteiten voor de terreurorganisatie IS in buurland Syrië. De arrestatie vond plaats in hun verblijfplaats in de toeristische badplaats Mudanya. Ze zijn in het hoofdkwartier van de politie in Bursa verhoord.

Turkse politie feb 19

De drie arrestanten zijn de Nederlandse vrouw L.F. van Marokkaanse afkomst, de vrouw S.D. met zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit en de Nederlandse man A.K., van Irakese komaf. Met hen werd nog een Irakees gearresteerd, M.O.Q., die ook deel uitmaakt van de groep.

De politie vond de vier verdachten mede dankzij de Turkse geheime dienst MIT. Het is nog niet duidelijk wat voor een rol de vrouwen hadden binnen IS en in hoeverre ze actieve militanten waren of echtgenotes van militanten die mogelijk direct bij terreurdaden betrokken waren. De twee vrouwen waren in het bezit van valse buitenlandse identiteitskaarten en werden door Interpol gezocht met zowel een rode als een blauwe kleurcode.

Codes
De rode code is een verzoek om het individu dat gezocht wordt te lokaliseren en aan te houden, in afwachting van uitlevering. Een blauwe code vraagt extra informatie over de identiteit van de persoon, diens locatie en activiteiten met betrekking tot een misdaad. De twee mannen worden beschuldigd van hulp en medeplichtigheid van de leden van de terreurorganisatie.

In Turkije worden regelmatig verdachten gearresteerd wegens banden met IS, ook vaak in de provincie Bursa. Afgelopen week werden er in de provincie van Bursa nog 52 IS-verdachten gearresteerd. Vorige maand werden in Turkije nog twaalf verdachten gearresteerd onder wie twee Franse vrouwen die door Interpol werden gezocht.

De afgelopen jaren zijn er verscheidene terreuraanslagen door IS in Turkije gepleegd, waarbij ruim 300 mensen in het land zijn gedood. Onder de aanslagen was die op een Koerdische demonstratie in Ankara in oktober 2015, waarbij 103 mensen werden gedood. Een andere aanslag van IS was in een Turkse nachtclub in Istanbul op oudejaarsnacht 1 januari 2017. Hierbij kwamen 39 mensen om het leven.

Bron : telegraad.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief