OM intensiveert internationale samenwerking

Gepubliceerd op: 19-2-2019

Het Openbaar Ministerie (OM) breidt het aantal liaison-officieren uit. Sinds 2014 heeft het OM al een liaison-magistraat in Italië, in de loop van 2019 komen daar Spanje en de Verenigde Staten (VS) bij. Een liaison is een ‘verbindingsofficier’ tussen het Nederlandse en buitenlandse OM waar de liaison is gestationeerd. De hoofdtaken bestaan voornamelijk uit het bevorderen van de internationale samenwerking tussen deze beide landen. Dit gebeurt via operationeel en strategisch overleg bij internationale opsporingsonderzoeken en de afhandeling van strafzaken.

Daarnaast speelt de liaison een coördinerende rol bij de intensivering van de rechtshulp met name op het gebied van CTER (terrorismebestrijding) cybercriminaliteit en migratie. Het OM heeft voor Spanje en de VS gekozen, omdat met deze twee landen al intensieve justitiële rechtshulpverkeer plaatsvindt en het OM het meest gebaat is bij versterking van deze samenwerking.

Het OM wil de internationale samenwerking intensiveren, omdat criminaliteit niet ophoudt bij de landsgrenzen en steeds internationaler wordt. De noodzaak tot internationale samenwerking neemt daardoor ook toe. Dit geldt met name voor grotere zaken, zoals internationale fraude, mensensmokkel, witwassen, afpakken, terrorisme, cybercriminaliteit, internationaal opererende drugskartels en andere vormen van criminaliteit waarbij mensen, goederen, data of geld de wereld overgaan.

Liaison-magistraat in Italië, Hester van Bruggen: "Het zwaartepunt van mijn werk ligt vooral bij het aanpakken van georganiseerde migratiecriminaliteit. Dat is meer dan ‘zomaar’ smokkel. Het gaat daarbij om handel in mensen, verkrachting, marteling, moord, orgaanhandel en witwassen. Alleen door internationaal samen te werken boek je resultaat en kan een vuist worden gemaakt tegen leden van mensenhandelnetwerken."

De plaatsing van de liaisons gebeurt in nauwe samenwerking met de Nationale Politie. Mogelijk dat in de toekomst het aantal OM-liaisons in het buitenland verder wordt uitgebreid.

Bron : frontpage.fok.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief