Proef met reizen met gezichtsherkenning

Gepubliceerd op: 20-2-2019

Reis je met Cathay Pacific, dan kun je in 2019 op Schiphol meedoen aan een proef voor boarden met gezichtsherkenning. Aan de gate hoef je dan je instapkaart niet meer te laten zien. Je gaat simpelweg aan boord van het vliegtuig via een apart poortje dat jou herkent aan je gezicht. De proef is onderdeel van een serie testen om reizen met gezichtsherkenning werkelijkheid te maken op Schiphol.

Hoe werkt boarden met gezichtsherkenning?
Afbeelding verwijderdBij het inchecken kun je de vraag krijgen of je deel wilt nemen aan de proef. Een medewerker begeleidt je dan naar de speciale registratiekiosken in de vertrekhal. Hier scan je je paspoort, je instapkaart en je gezicht. Daarna ga je net als altijd door de security- en paspoortcontrole.

Ben je bij de gate aan de beurt om te boarden, maak dan gebruik van het poortje aan de rechterkant met gezichtsherkenning. De camera maakt een scan van je gezicht en vergelijkt deze met de scan die is gemaakt bij de registratiekiosk. Word je herkend, dan gaat het poortje open en kun je direct aan boord van het vliegtuig gaan.

Wie kan deelnemen?
Deelname aan de proef met reizen met gezichtsherkenning is vrijwillig. Je kunt deelnemen als je:

-reist met Cathay Pacific;
-16 jaar of ouder bent;
-in het bezit bent van een biometrisch paspoort, te herkennen aan de chip-afbeelding op de voorkant;

Waarom doen we deze proef?
Met vernieuwingen als deze willen we je reis op Schiphol vergemakkelijken. Nu moet je bij de verschillende controlepunten op de luchthaven nog je paspoort, je instapkaart of beide tonen. Bijvoorbeeld bij het afgeven van je bagage, bij de toegang tot de veiligheidscontrole, bij het passeren van de grens en als je gaat boarden. In de toekomst kun je deze controlepunten soepeler passeren omdat je herkend wordt aan je gezicht. Je paspoort en instapkaart blijven dan in de tas.

Luchtvaartmaatschappijen, de overheid en Schiphol werken samen om deze nieuwe manier van reizen mogelijk te maken in de toekomst. Daarvoor doen we eerst uitgebreid proeven.

Jouw privacy
Jouw privacy is voor ons van groot belang en vanzelfsprekend gaan we zorgvuldig om met je gegevens.

Over deze proef
De registratiekiosk maakt een scan van je gezicht zodat je voor deze reis kunt boarden door middel van gezichtsherkenning.

Deze proef voor het boarden op basis van gezichtsherkenning bestaat uit twee stappen:

1- In de vertrekhal registreer je jezelf bij de registratiekiosk.
2- Bij de gate maak je gebruik van de rij die specifiek bedoeld is voor het boarden met gezichtsherkenning. Je herkent deze rij aan de banner en de kiosk met het icoontje voor gezichtsherkenning.

Je gegevens
Wanneer je aan deze proef deelneemt, geef je toestemming voor de verwerking van je paspoortgegevens, de gegevens van je boardingpas en je gezichtsscan. Je gegevens worden uitsluitend verwerkt voor je deelname aan deze proef. Alle biometrische gegevens worden 24 uur na het scannen van je gezicht bij de registratiekiosk automatisch verwijderd.

Alle partners
De Koninklijke Nederlandse Marechaussee, Cathay Pacific en Amsterdam Airport Schiphol zijn voor deze proef een samenwerkingsverband aangegaan. Dit is gedaan in overeenstemming met de relevante wet- en regelgeving en op basis van uitgebreide afspraken op gebieden zoals privacy en veiligheid.

Bron : schiphol.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief