Kroongetuige nekslag voor zware misdaad

Gepubliceerd op: 23-2-2019

Jarenlang kampten politie en justitie met een groeiende lijst van onopgeloste afrekeningen in het criminele circuit. Maar nu vinken ze ene na de andere liquidatie af. Het geheime wapen tegen de onderwereld? Kroongetuigen en gekaapte encryptie-berichten tussen criminelen.

Maandag maakte het OM bekend dat het de twee criminele kopstukken Greg ’de Godfather’ R. (70) en Delano ’Keylow’ R. (48) van motorbende Caloh Wagoh verdenkt van een tweede afrekening.

Naast de moord op de Amsterdamse crimineel Jaïr Wessels (30) in Breukelen op 7 juli 2017, is dat de liquidatie van de Zeki Yumusak (42) in Rotterdam.

De nieuwe verdenking komt voort uit een kroongetuigendeal. Het OM sloot vorig jaar een overeenkomst met Caloh Wagoh-lid Tony de G. (34). De G. is een van de verdachten van de moord op Wessels.

Muur van zwijgen
Vooral de zogenaamde ’Mocro-maffia’ en de wereld van de motorbendes zijn criminele bolwerken, waarbij tot voor kort justitie de grootste moeite had om zicht te krijgen op uitvoerders en opdrachtgevers van afrekeningen. Ze stuitte op een muur van zwijgen.

Twee kroongetuigen helpen politie en OM om door het zware en gesloten bastion van de onderwereld te breken. Naast Tony de G. is dat Nabil B., wiens broer Reduan vorig jaar maart in Amsterdam werd geliquideerd. Samen hebben ze inmiddels over zeker zestien moorden verklaringen afgelegd bij het Openbaar Ministerie.

Na de succesvolle inzet van kroongetuigen Fred R. en Peter la S. in de liquidatiezaak Passage die doorslaggevend zijn geweest voor de veroordeling van de verdachten, zet het OM dus vol in op het gebruik van criminelen om andere criminelen achter de tralies te krijgen.

Liquidatiezaken
Naast de verklaringen van de kroongetuigen zijn er de miljoenen ontcijferde Pretty Good Privacy-berichten tussen criminelen die politie en OM helpen. De telefoonberichten waarin criminelen onverbloemd met elkaar chatten over misdrijven omdat ze dachten veilig te kunnen communiceren, stonden op door justitie in beslag genomen servers. De berichten spelen een hoofdrol bij de bewijslast in tal van liquidatiezaken uit de laatste twee jaar

De strijd tegen de liquidatiegolf van de laatste jaren lijkt te kantelen in het voordeel van politie en OM. Maar voor juichen is nog veel te vroeg.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief