Standpunt over uitreizigers onder druk

Gepubliceerd op: 26-2-2019

DEN HAAG Het kabinet zit in een lastig parket als het over Nederlandse jihadisten in Irak en Noord-Syrië gaat. Tot voor kort was het standpunt om mensen niet hiernaartoe te halen. Onder toenemende druk dreigt dat toch te veranderen. De rechtbank Rotterdam heeft opdracht gegeven om te onderzoeken of vrouwelijke Nederlandse jihadisten kunnen worden opgehaald, omdat te voorkomen dat ze berechting ontlopen.

De coalitie is verdeeld over het standpunt, bleek na een dreigement van Donald Trump. De Amerikaanse president wil dat Europa 800 gevangengenomen IS-terroristen terughaalt en berecht, anders worden ze vrijgelaten. VVD en CDA zien het niet zitten om jihadisten hierheen te halen, net als de PVV. D66 wil daarover wel overleggen met de Amerikanen.

De naar schatting veertig Nederlandse uitreizigers actief ophalen in onveilig gebied, is geen optie. Wanneer verdachten zich melden bij een Nederlandse ambassade kan terugkeer naar Nederland wél plaatsvinden. In Nederland kan het Openbaar Ministerie besluiten tot vervolging.

Het land waar Nederlandse jihadisten zich hebben gemeld kan zelf ook besluiten om tot vervolging over te gaan, is het standpunt van het kabinet. Nederland kan in zo’n geval wel nog vragen om uitlevering.

Vanwege het oordeel van de rechtbank Rotterdam, onderzoeken minister Grapperhaus (Justitie) en minister Blok (Buitenlandse Zaken) of vrouwelijke Nederlandse jihadisten kunnen worden opgehaald. De rechtbank vraagt met klem om berechting in Irak te voorkomen, omdat daar de doodstraf geldt.

Gisteren meldde de Iraakse president Saleh, op bezoek bij zijn Franse collega Macron, dat het Syrische Democratische Front dertien Franse IS’ers heeft uitgeleverd aan Irak. „Ze worden ervan beschuldigd misdaden te hebben begaan tegen Iraki’s en Iraakse installaties en zullen volgens de Iraakse wetten worden berecht”, aldus Saleh. Macron weigerde overigens te bevestigen dat de gevangenen de Franse nationaliteit hadden.

Bron : telegraaf.nl/krant 26/2

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief