De militaire ‘avonturen’ van Aaldert Wachtmeester

Gepubliceerd op: 27-2-2019

De tentoonstelling ‘Tabeh Sobat. De militaire ’avonturen’ van Aaldert Wachtmeester op Java en Sumatra 1946-1948’ van kunstschilder Gerrie en journalist Melle Wachtmeester bestaat uit 12 schilderijen en briefcitaten en is gemaakt op basis van authentieke foto’s en brieven uit het archief van hun vader Aaldert. 

De tentoonstelling is aangevuld met een selectie van originele emblemen, documenten, foto’s en realia uit de tijd van Aaldert Wachtmeester, die als oorlogsvrijwilliger diende bij 1-1 R.I., ‘het Drents bataljon’ in Indonesië.

Afbeelding verwijderdDe Drentse jongeman Aaldert (Ale) Wachtmeester (1922-2007) vertrok in januari 1946 als oorlogsvrijwilliger naar Nederlands-Indië. Hij keerde terug in september 1948. Vlak voor vertrek was hij getrouwd en gedurende zijn verblijf in Indië werd de eerste van 4 zonen geboren. Hij schreef honderden brieven naar zijn vrouw in Nederland.

Voor zijn zoons Melle (1950) en Gerrie (1957) had de uitzending van Ale naar Indonesië een creatieve impact op hun leven: Melle, oud-journalist, vatte ruim 360 brieven van vader Ale uit de Indiëperiode samen in een boek. De jongste zoon en kunstschilder Gerrie schilderde twaalf grote doeken op basis van de kleine zwart-wit fotootjes die Ale in de oorlog in Indië maakte. Het zijn realistische schilderijen geworden, die door hun kleur en formaat de gebeurtenissen van destijds veel indringender weergeven dan de kleine zwartwit fotootjes.

Museum Bronbeek wil met deze tentoonstelling bijdragen aan de bewustwording dat foto’s en spullen in nalatenschappen van ouders en grootouders mogelijk interessante en waardevolle informatie bevatten.

Adres: Velperweg 147, 6824 MB Arnhem www.bronbeek.nl

Het begeleidende boek van Melle Wachtmeester zal worden gepresenteerd bij de opening van de tentoonstelling, die te zien is van 9 maart t/m 17 augustus 2019. Opening: de opening wordt in aanwezigheid van de broers Wachtmeester verricht door Harry Tupan, directeur van het Drents Museum, op vrijdag 8 maart vanaf 14.30 uur.

Bron : Museum Bronbeek

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief