Het vergeten vrouwenkorps

Gepubliceerd op: 10-3-2019

Op 5 maart 1944 wordt het Vrouwenkorps KNIL opgericht. Deze week precies 75 jaar geleden. Wat maar weinig mensen weten, is dat dit het allereerste vrouwenkorps is binnen de Nederlandse krijgsmacht. Maar wie waren deze vrouwen en wat motiveerde hen? 2 vrouwelijke veteranen vertellen hun verhaal.

Afbeelding verwijderd

Op zoek naar avontuur
“In dienst gaan bij het Vrouwenkorps KNIL (VK-KNIL) was aan het einde van de oorlog de enige manier om weg te komen uit Nederland”, verklaart mevrouw Hage-Noël haar keuze. Wat ook meespeelt is dat haar verloofde Co Hage al in Engeland zit en voornemens is om naar voormalig Nederlands-Indië te vertrekken. Het land waar hij ook geboren is. 

Op 5 mei 1945 meldt Hage-Noël zich in Breda. “Een uur later vertrokken we al richting Engeland. Ik kon geen afscheid meer nemen, dus schreef ik mijn familie een kort briefje: ‘God save the Queen, ik ben weg!’. Dat deed je gewoon, misschien uit een stuk jeugdige onbezonnenheid. En we wilden helpen om voormalig Nederlands-Indië weer op poten zetten.” 

Spartaans
Uiteindelijk wordt ze herenigd met haar verloofde en vertrekt met de SS ‘Rangitata’ vanuit Liverpool naar Sydney. Een reis van 6 weken. In Australië krijgt mevrouw Hage een korte opleiding en trouwt tussen de bedrijven door. Daarna wordt ze in Nieuw-Guinea geplaatst om in het dorpje Kota Nica de plaatselijke apotheek te runnen. Eerst als tweede luitenant, later als eerste luitenant. Haar man runt daar als chirurg een klein ziekenhuisje.

In die tijd is het gebruikelijk dat een vrouw ontslagen wordt nadat ze trouwt, maar voor luitenant Hage wordt een uitzondering gemaakt. “Ze hadden me als apotheker hard nodig. We waren het enige getrouwde stel van het kamp, met een primitief huisje dat heel Spartaans was ingericht. Wel met een huisbediende, maar wat die moet doen mocht Joost weten. Van de kampcommandant kregen we een groen stukje katoen als afscheiding.” 

Lees het volledige artikel in de Defensiekrant

Bron : defensiekrant.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief