Gepubliceerd op: 12-3-2019
Luitenant-generaal buiten dienst Hans Couzy is gisteren op 78-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Den Haag. Hij was van 1992 tot 1996 Bevelhebber der Landstrijdkrachten. Hans Couzy was een markante persoonlijkheid: vriendelijk, scherp en schrander.
Afbeelding verwijderdLuitenant-generaal Hans Couzy als Bevelhebber der Landstrijdkrachten.
Artillerist Couzy begon zijn loopbaan in 1957 aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Hij maakte snel carrière. Nadat hij de Hogere Militaire Vorming had doorlopen, leidde hij een afdeling logistiek bij het Eerste Legerkorps. Ook was hij commandant van het Korps Rijdende Artillerie.
Daarna volgden plaatsingen op de landmachtstaf als afdelingshoofd operatiën en sous-chef plannen. In 1988 werd hij directeur materieel van de landmacht, 2 jaar later gevolgd door zijn benoeming tot plaatsvervangend bevelhebber.
Naar een beroepsleger
Als Bevelhebber der Landstrijdkrachten leidde hij de overgang van een dienstplichtig naar een beroepsleger. Het was een van de grootste reorganisaties uit de geschiedenis van de krijgsmacht.
Couzy was een invoelend en enthousiast mens, met een groot gevoel voor rechtvaardigheid en verantwoordelijkheid. Maar hij was ook een generaal die onverstoorbaar, gevraagd en ongevraagd zijn mening gaf. Zo beschrijft hij in zijn in 1996 verschenen boek ‘Mijn jaren als bevelhebber’ bijvoorbeeld dat er veel mis was in de verstandhouding tussen politiek en krijgsmacht.
Warm voorstander vakbonden
Couzy was een warm voorstander van militaire vakbonden. Als majoor was hij voorzitter van de Nederlandse Officieren Vereniging. Na zijn pensionering bleef hij zich inzetten voor dit doel: vanaf 2004 was hij 8 jaar voorzitter van de Federatie van Nederlandse Officieren. Ook in deze functie liet hij geregeld van zich horen.
Bron : defensie.nl
Als SMC'er ontvangt u zes keer per jaar het rijk geïllustreerde tijdschrift Marechaussee Contact.
Meld u meteen aan om mee te doen!
Natuurbrand op Oirschotse Heide, brandweer rukt groots uit
Kapotte voorruit zorgt voor voorzorgslanding Defensie helikopter bij Ees
Mariniers leveren militaire bijstand op Sint Maarten
Kloppend hart Marechaussee op vliegbasis Soesterberg
Zorgen over oorlog onder inwoners
Deportatie op Schiphol verstoord door passagiers die heft in eigen handen nemen