Koppositie Schiphol als poort naar VS onder druk

Gepubliceerd op: 20-3-2019

Schiphol dreigt zijn koppositie als poort naar de Verenigde Staten te verliezen. De VS wil door Nederlands getreuzel met de zogeheten pre-clearance naar een ander Europees land stappen. Amerikanen dreigen uit te wijken voor snelle paspoortcontrole.

grote drukte all passports mrt19 325Door de Amerikaanse paspoortcontrole op Schiphol kunnen wachtrijen omzeild worden. FOTO ANP

Dit kan Schiphol in de toekomst miljoenen reizigers kosten. Nederland onderhandelt al tweeënhalf jaar over de Amerikaanse grenscontrole op Nederlandse bodem. Reizigers kunnen bij aankomst in de VS wachtrijen voor de douane vermijden. Hiervoor moeten gewapende Amerikaanse grenswachten op Schiphol gestationeerd worden.

Afgelopen week kwamen functionarissen van de Transport and Security Agency naar Nederland voor overleg. De leden van het Amerikaanse agentschap voor reisveiligheid keerden onverrichter zake terug naar de VS.

„Het proces gaat langzaam”, zegt de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra tegen De Telegraaf „Inmiddels zitten we op het punt dat ik me afvraag: Wat wordt het: ja of nee? Als het een ’nee’ wordt, prima, maar zeg het dan. Dan kunnen we onze energie ergens anders in steken. Er zijn genoeg andere Europese landen die hier ook interesse in hebben.”

Premier Rutte was tijdens zijn bezoek aan president Trump in juli nog optimistisch over Amerikaanse paspoortcontrole op Schiphol. Die zou voor eind 2018 rond zijn. In de tussentijd is er weinig gebeurd, zegt Hoekstra. „Terwijl ik echt geen barrières zie die we niet kunnen wegnemen.”

Zorgen
In de Kamer zijn er nog wel zorgen. Net als in 2017, toen Nederland de onderhandelingen over de grenscontrole op Schiphol afbrak toen president Trump met zijn beperking voor reizigers uit moslimlanden kwam. Staatssecretaris Harbers (Justitie en Veiligheid) moest vervolgens uittekenen of het plaatsen van Amerikaanse douaniers op Schiphol rechtsstatelijk wel in de haak was. Het ministerie van wil er niks over zeggen behalve dat ’de onderhandelingen nog lopen’.

Schiphol ontkent dat er een kink in de kabel is. „De onderhandelingen hierover zijn nog in volle gang”, zegt een woordvoerder, iets wat haaks staat op de uitlatingen van Hoekstra. In het onlangs verschenen jaarverslag schrijft Schiphol dat er nieuwe veiligheidsmaatregelen zijn genomen als opmaat voor de pre-clearance.

Delta
De druk van de VS komt kort nadat de Staat een belang heeft genomen in luchtvaartmaatschappij Air France KLM. Een andere aandeelhouder van de luchtvaartcombinatie, de Amerikaanse maatschappij Delta, heeft op Schiphol haar Europese knooppunt. Dagelijks voert ze meer dan dertig vluchten uit naar de VS met KLM. Delta wil zijn netwerk op Schiphol verder ontwikkelen.

Delta zegt de voortgang omtrent de snelle paspoortcontrole ’in de gaten te houden’. „We zijn altijd op zoek naar verbetering die de connectiviteit verbeteren”, zegt een woordvoerder in een reactie. Ook KLM stelt dat de voorinklaring belangrijk is. „Het is gemakkelijk voor onze passagiers en zorgt voor kortere overstaptijden in de VS”, zegt een zegsman van KLM.

„Dit is niet goed”, reageert Patrick Mikkelsen van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland. Vorige week stuurde hij een brief aan het kabinet om zijn zorgen te uiten. „Het kabinet moet haast maken. „Er zijn genoeg andere Europese luchthavens die ook pre-clearance willen. Als dit niet doorgaat, ondermijnt dat niet alleen de positie van Schiphol, maar schaadt het ook de handel tussen de VS en Nederland.”

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief