Bijleveld naar New York voor VN-conferentie over vredesoperaties

Gepubliceerd op: 27-3-2019

Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten woont op 28 en 29 maart de VN Peacekeeping conferentie voor ministers van Buitenlandse Zaken- en Defensie in New York bij. Deze vergadering is er één van een serie, bedoeld om VN vredesoperaties te verbeteren. De ‘Leaders’ summits’ vormden de aftrap. De Amerikaanse vice-president Joe Biden leidde in 2014 de eerste, een jaar later deed president Barack Obama dat.

Doel van de bijeenkomst van deze week is om gespecialiseerde hoogwaardige capaciteiten te genereren voor VN vredesoperaties. Denk aan snel inzetbare eenheden en het versterken van  trainingsstandaarden om veiligheid van VN troepen te verhogen. Ook is het de bedoeling dat er politieke en financiële steun komt voor noodzakelijke hervormingen.

Nederland heeft zich tijdens het lidmaatschap van de VN Veiligheidsraad in 2018 ingespannen voor het moderniseren van VN vredesoperaties. In New York zal minister Bijleveld benadrukken dat Nederland hieraan gecommitteerd blijft, niet alleen met financiële bijdragen, maar vooral ook met praktische initiatieven. Die zijn mede gebaseerd op ervaringen tijdens de United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA). In mei komt een einde aan de substantiële bijdrage die Nederland vijf jaar lang leverde aan deze missie. Zo bouwde Nederland een volwaardige capaciteit voor het verzamelen van inlichtingen. Daarnaast deed het suggesties om de logistieke- en medische keten te verbeteren en werd een nieuw initiatief bedacht om rotatieschema’s in de VN te gebruiken. Ook is Nederland een warm pleitbezorger voor een grotere rol van vrouwen in vredesoperaties.

Bron : rijksoverheid.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief