Puzzelen aan robots. Bootcamp Robotica: Op zoek naar prikkels

Gepubliceerd op: 5-4-2019

Robots die militairen ondersteunen bij hun werk. Het kan, maar hoe? Dat is de vraag waar 56 leerlingen van de Christelijke Hogeschool in Ede en Technova College Ede zich over bogen tijdens de Bootcamp Robotica van 14 tot en met 16 maart op de Soldaat Ketting Olivier Kazerne in Soesterberg.

Het zoemt en het rinkelt in de hal op de kazerne. Overal liggen draadjes, boutjes en moertjes. Prototypes van robots in the making, omringd door gefronste gezichten. 

Robots 650 mrt19

Creatief met…magneten
Olivier Steur (22), student Gamedevelopment aan Technova College in Ede, is er 1 van. “Wij ontwikkelen een bergingsrobot”, vertelt hij. “Een robot die een voertuig uit een greppel of sloot kan rekken, zodat je hem daarna kan afslepen.” Geen sinecure, want de robot moet autonoom kunnen opereren, zonder dat er een mens aan te pas komt. 

Maar hoe doe je dat, is de vraag. “Wij zien de oplossing in elektromagnetisme. Je begint bij de voertuigen van Defensie. Die rust je uit met bijvoorbeeld metalen platen, op verschillende locaties. De robot rust je uit met een magneet. Als de robot dan ter plaatse komt, zet die zijn magneet aan, klikt die vast aan het voertuig, en zet het voertuig weer overeind.” 

Lees meer de Defensiekrant 2019/06/01

Bron : defensiekrant

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief