Nederlands kustwachtvliegtuig voor Frontex ingezet in Griekenland

Gepubliceerd op: 7-4-2019

Nederland zet op verzoek van het Europees agentschap Frontex van 1 tot en met 15 april een kustwachtvliegtuig in voor Operatie Poseidon 2019. In deze periode voert het vliegtuig op basis van instructies van de Griekse autoriteiten surveillancevluchten uit boven de Middellandse Zee.

Afbeelding verwijderdDoel van Poseidon is onder meer het in kaart brengen van de illegale migratiestromen, de aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit en het verbeteren van de Europese samenwerking op het gebied van kustwachttaken.

Coördinatie
Het Dornier-kustwachtvliegtuig voert in het Frontex operatiegebied patrouillevluchten uit en heeft contact met het International Coördination Centre (ICC) in Piraeus. Het ICC, gevormd door Frontex en het gastland (Griekenland), heeft de algehele coördinatie en leidt de operatie. Ook andere lidstaten leveren varende en vliegende middelen aan Poseidon.

Bemanning
Het kustwachtvliegtuig is gestationeerd op vliegbasis Kalamata, ten zuidwesten van Athene. De bemanning bestaat uit drie vliegers van de Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marine, luchtwaarnemers van de Koninklijke Marchaussee en Rijkswaterstaat en twee civiele monteurs. De Marechaussee levert een liaison officer in het ICC.

Bron : Kmar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief