Commandobunker als escaperoom

Gepubliceerd op: 16-4-2019

“Wilt u plaatsnemen in de commandobunker van de Russen of Amerikanen, van waaruit mogelijk nucleaire raketten worden afgevuurd?” Het gebeurt niet vaak dat deze vraag wordt gesteld, behalve in het Nationaal Militair Museum (NMM). Daar wordt morgen officieel Bunker 83 geopend: een bijzondere escaperoom, die zich afspeelt in de Koude Oorlog.

Bunker apr19 NMM

Niets is wat het lijkt. Reden genoeg voor deze escapebunker

26 september 1983. De Russische luitenant-kolonel Stanislav Petrov kijkt vanuit een luchtverdedigingsbunker bij Moskou op zijn radarsysteem. Dat slaat alarm en geeft aan dat er 5 Amerikaanse kernraketten onderweg zijn naar de Sovjet-Unie. Petrov moet deze aanval direct melden bij zijn superieuren, maar besluit niets te zeggen. Hij redeneert dat Amerika bij een aanval een overdaad aan kernwapens zou inzetten en niet slechts 5. Hij heeft gelijk. Het is loos alarm, dat wordt veroorzaakt door een weerspiegeling van zonlicht op de wolken. Petrov voorkomt hiermee mogelijk een Derde Wereldoorlog. 

Het DEFCON-waarschuwingssysteem laat het niveau van dreiging zien, waarbij 1 de grootste dreiging vormt.

Initiatief
En dat is precies de boodschap die het NMM de spelers van de escaperoom wil meegeven. “Een keuze is een individuele beslissing. Je hoeft niet altijd je meerdere op te volgen, eigen initiatief is minstens zo belangrijk”, reageert projectleider Monique Brinks.

28 personen kunnen tegelijkertijd hetzelfde spel spelen

De hufterproof escaperoom, die door kenners wordt bestempeld als ‘pittig’, is een hoogstaand stukje techniek. Inclusief 5 kilometer aan kabel, tal van computers, verborgen ruimten en special effects. Meerdere portacabins zijn aan elkaar gezet, voorzien van een stoer zwart uiterlijk en omgetoverd tot 2 heuse commandoposten. 1 van de Amerikanen. 1 van de Russen. Maximaal 28 personen kunnen tegelijkertijd hetzelfde ‘spel’ spelen: samen het verloop van de Koude Oorlog bepalen. Groepen krijgen 45 minuten de tijd, individuen een uur. 

Lees verder 

Bron : defensiekkrant

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief