'Man uit Sneek (38) die werd aangehouden op Binnenhof kon (niet) zonder medicatie'

Gepubliceerd op: 28-4-2019

De 38-jarige Sneker die op 8 februari op het Binnenhof in Den Haag werd aangehouden met twee messen in een rugzak, hoefde van de GGZ geen medicijnen meer te slikken.

Dat verklaarde zijn advocate vrijdag bij de Haagse rechtbank.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de man ervan dat hij een aanslag had willen plegen met een terroristisch oogmerk. Hij wilde met de messen in zijn tas politici van het leven beroven, aldus het OM. Hij stond bij de ingang van de Eerste Kamer op het Binnenhof, en zou daar tegen een Marechaussee hebben gezegd: ,,Ik kom hier om een aanslag te plegen”.

Vrijdag moest de man verschijnen bij de Haagse rechtbank voor een niet-inhoudelijke zitting. Zijn advocate vroeg om schorsing van het voorarrest van de verdachte. Hij zou, met zijn psychische problemen, niet thuishoren in de gevangenis.

Volgens de advocate is de verdachte is de war geraakt doordat hij van de GGZ in Sneek te horen kreeg dat hij zijn medicatie niet meer nodig had. ,,Hij heeft niet zelf besloten om zijn medicijnen niet meer in te nemen.”

De man dacht dat hij door de overheid in de gaten werd gehouden met 'een apparaat'. Daar wilde hij met een aanslag in Den Haag een eind aan maakte. Toen hij op het Binnenhof aankwam, zag hij echter alleen maar gezinnen met kinderen, waardoor hij ontmoedigd raakte. Hij gaf zichzelf aan bij een agent van de Marechaussee.

Terreuroefening
Volgens zijn advocate nam de agent hem eerst niet serieus. Toevallig was er die dag een terreuroefening op het Binnenhof. De agent zou in eerste instantie hebben gedacht dat de verdachte uit Sneek een figurant was, die voor terrorist speelde.

De rechtbank besloot vrijdag dat de verdachte voorlopig vast blijft. Er moet eerst onderzoek komen naar zijn geestesgesteldheid door een psychiater.

Bron : lc.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief