Kampcommandant Westerbork joeg 80.000 mensen de dood in, maar in Duitsland ontliep hij zijn straf

Gepubliceerd op: 3-5-2019

Gemmeker Konrad mei19
Commandant Albert Konrad Gemmeker tijdens een kerstviering in Kamp Westerbork. Foto: Nationaal Archief

Justitie in Duitsland heeft jarenlang tevergeefs geprobeerd om nazi-commandant Albert Konrad Gemmeker van het Durchgangslager Westerbork achter de tralies te krijgen.

Dat schrijft journalist Ad van Liempt in zijn biografie van Gemmeker.

Meer dan 80.000 mensen gedeporteerd

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Gemmeker als commandant van Kamp Westerbork direct verantwoordelijk voor de deportatie van meer dan 80.000 mensen naar de vernietigingskampen in nazi-Duitsland.

Nagenoeg al deze slachtoffers werden vermoord. Het waren voor het overgrote deel joden, maar ook Roma, Sinti en verzetsmensen.

Slechts zes jaar in de cel gezeten
Na de oorlog kreeg Gemmeker in Nederland 10 jaar celstraf. Na 6 jaar kwam hij vrij en keerde hij terug naar Duitsland. Opmerkelijk genoeg werd hij niet veroordeeld voor zijn medewerking aan massamoord.

Ad van Liempt verdiept zich in onaangenaam mens Gemmeker, de koning van kamp Westerbork

Gemmeker, die 2,5 jaar de baas was in Kamp Westerbork, beweerde dat hij niet wist dat de gedeporteerden vermoord zouden worden.

Veel fouten gemaakt
Het openbaar ministerie in Duitsland probeerde 17 jaar lang om de oud-kampcommandant achter de tralies te krijgen, maar dat mislukte. Gemmeker bleef volhouden dat hij niet bekend was met het lot van de mensen die hij op transport zette naar Duitsland. Hij overleed in vrijheid op 74-jarige leeftijd.

Biograaf Van Liempt zegt dat Justitie in Duitsland veel fouten heeft gemaakt. De officieren van justitie zouden onvoldoende kennis van zaken hebben gehad om de leugens van Gemmeker door te prikken.

Documentaire op 4 mei
De NOS zendt zaterdagavond 4 mei een documentaire uit over Gemmeker. De uitzending begint om 21 uur op NPO 2.

Bron : dvhn.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief