Gechreeuw Vught mogelijk een gecoördineerde actie

Gepubliceerd op: 7-5-2019

Vught PI mei19
De hoofdingang van de penitentiaire inrichting Vught@ Metro/ANP

Impulse
De verstoring van de dodenherdenking bij de fusilladeplaats in Vught was een gecoördineerde actie door ‘minstens’ tientallen gedetineerden van de gevangenis in Vught. Dat meldt Madeleine van Toorenburg (CDA) op basis van bronnen in het gevangeniswezen.

„Ze schreeuwden vanuit hun cel door de roosters met als enige doel de herdenking te verzieken. Te triest voor woorden”, aldus Van Toorenburg tegenover het Brabants Dagblad.

'ALLAHOE AKBAR'

Precies op het moment van de twee minuten stilte, hoorden honderden aanwezigen een hard geschreeuw vanuit de penitentiaire inrichting in Vught komen. Het ging om de bekende Arabische leus Allahoe Akbar.

„Dit is gewoon ziek. Er waren hier mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Die dierbaren hebben verloren. En dan doe je zoiets, op zo’n moment. Twee hele minuten lang. Ik heb er echt geen woorden voor", briest Van Toorenburg.

Één gevangene hoofdverantwoordelijk
Volgens Robert Meijer, woordvoerder van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), was één gevangene hoofdverantwoordelijk voor de actie. „Hij begon op een gegeven moment met schreeuwen, waarop andere gedetineerden mee begonnen te doen.”

Om hoeveel gevangenen het exact gaat, durft Meijer niet te zeggen. „Het zijn er in elk geval meer dan tien.” De aanstichter is meteen na het herhaaldelijk schreeuwen van de leus in de isoleercel gezet. De andere gevangenen worden zondag stevig aan de tand gevoeld door de directie.

Bron : metronieuws.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief