Arubaanse regering besluit grens met Venezuela voor een maand te sluiten

Gepubliceerd op: 12-5-2019

De regering van Aruba heeft vrijdagavond besloten de grens met Venezuela voor een periode van een maand te sluiten. Ze wil voorkomen dat er een golf van Venezolaanse vluchtelingen die asiel willen aanvragen naar het eiland komt.

Vrijdagmiddag besloot Venezuela de zeegrens met Aruba weer te openen, nadat het in februari de grenzen met Aruba, Curaçao en Bonaire had gesloten.

Onlangs oordeelde een rechter dat Aruba verplicht is om mensen die asiel aanvragen onderdak, voedsel, medische hulp en onderwijs voor kinderen aan te bieden voor de periode dat ze in afwachting zijn van hun asielaanvraag.

Om asiel aan te kunnen vragen, is het echter een voorwaarde dat iemand rechtstreeks vanuit het land van herkomst komt vliegen, dus niet na een tussenstop in een ander land.

Aruba wil openbare orde en veiligheid waarborgen
Als Venezuela de grenzen opent, vreest de Arubaanse regering een golf van mensen die asiel aanvragen. Daarom heeft het nu besloten om zelf de grens met Venezuela te sluiten.

Aruba zegt de openbare orde, de veiligheid en het algemeen belang van het land te beschermen tegen een grote toename van migratie. In Venezuela zijn in de afgelopen jaren ruim 3,4 miljoen mensen het land ontvlucht. De Arubaanse regering zegt dat het buurland een crisis doormaakt die "ongekende gevolgen" heeft.

Het socialistische regime van de Venezolaanse president Nicolás Maduro sloot de grenzen nadat de oppositie hulpgoederen wilde invoeren vanuit het buitenland.

Naast de lucht- en zeegrens met Aruba heropende de Venezolaanse regering vrijdag ook de grens met Brazilië. Het lijkt erop dat de grenzen met buurland Colombia en de eilanden Bonaire en Curaçao nog niet worden heropend.

Bron : nu.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief