Kapitein had handen vol aan seksaffaires

Gepubliceerd op: 13-5-2019

BREDA - Op de Koninklijke Militaire Academie in Breda heeft een pelotonscommandant een serie amoureuze affaires met vrouwelijke cadetten gehad. Vanwege de seksuele relaties met deze leerlingen zit hij geschorst thuis.

KMA seksaffaires mei19
Cadetten tijdens een officiële viering op de KMA. Het is officieren verboden om seksuele
verhoudingen met cadetten aan te knopen @ GERARD VAN OFFEREN

Het gaat volgens ingewijden om een kapitein die baas van een opleidingspeloton op de academie voor aankomende officieren is. Defensie zegt niks over zijn identiteit, maar erkent dat er een kaderlid is geschorst.

Volgens bronnen binnen de KMA zou het gaan om de commandant van een opleidingspeloton die seksuele relaties zou hebben onderhouden met vijf vrouwelijke cadetten.

Stuitend
Het zou niet gaan om slippertjes, maar langdurige verhoudingen. Vooral het feit dat de kapitein er meerdere liefjes tegelijk op na zou hebben gehouden wordt op de KMA als stuitend ervaren.

Cadetten karakteriseren de officier met het rijke liefdesleven eerder als een bullebak dan als een donjuan. Hij zou zich intimiderend hebben uitgelaten tegenover cadetten toen ze een gewondenpunt niet goed hadden ingericht. Een van hen zou hij daarom als reprimande een tijdje tegen een boom gezet hebben. „Hij zei altijd ’immer vorwärts, nimmer rückwärts’”, vertelt een cadet.

De zaak is volgens een zegsman van het ministerie van Defensie uitgebreid onderzocht door de Centrale Organisatie Integriteit Defensie en ligt nu op het bureau van de Commandant Landstrijdkrachten, generaal Leo Beulen. Hij besluit hoe het verder moet met deze werknemer. Dat gebeurt binnen een paar weken.

Binnen defensie zijn seksuele relaties tussen mensen die hiërarchisch op verschillende niveaus staan – zoals leerling en instructeur – volstrekt uit den boze.

Voor de pelotonscommandant kan dat niet als een verrassing zijn gekomen. Tijdens de introductiedagen van nieuwe cadetten worden ze expliciet geïnformeerd over dit verbod.

Het ministerie stelt dat de zaak deel uitmaakt van een groter dossier met problemen op de KMA. Staatssecretaris Visser (Defensie) stuurde in december vorig jaar een brief aan de Tweede Kamer waarin ze schreef dat er drie integriteitsonderzoeken op de KMA en Koninklijk Instituut voor de Marine die samen de Netherlands Defense Academy vormen (NLDA) waren gestart.

In dit stuk staat niks over de officier en zijn illegale liefjes. De brief maakt melding van ’gedragingen die mogelijk in strijd zijn met een veilige werk- en leefomgeving’. Volgens een zegsman komt dat om de sekszaak geen deel uitmaakt van de drie nog lopende onderzoeken. Hij vormde er de aanleiding voor.

Naast de niet geconcretiseerde gedragingen zou binnen de academie een kleine groep pornografisch en racistisch materiaal met verwijzingen naar nazi-Duitsland met elkaar delen. Ook dit is voor defensie onacceptabel.

Roze baret
Ongewenste omgangsvormen zijn een terugkerend fenomeen op de Koninklijke Militaire Academie.

Anderhalf jaar geleden vertelde een tot het bot gefrustreerde cadet aan De Telegraaf hoe hij van de opleiding af was gepest vanwege zijn biseksuele geaardheid.

De jongeman moest van zijn instructeur met een roze baret op rondlopen en werd gedwongen te doen alsof hij aan een modeshow meedeed.

Toen hij zich niet vrouwelijk genoeg gedroeg, kreeg hij een uitbrander. De cadet stapte met zijn verhaal naar de Centrale Organisatie Integriteit Defensie, maar kreeg daar nul op het rekest.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief