Indrukwekkende herdenkingen op Ypenburg

Gepubliceerd op: 15-5-2019

medaille mobilisatie oorlogskruisJaarlijks worden er op 10 mei op Ypenburg de slachtoffers herdacht, die tijdens de tweede wereldoorlog in de hevige strijd, die plaatsvond tijdens de Slag om Ypenburg gesneuveld zijn. Gedurende deze strijd zijn er 95 Nederlandse soldaten omgekomen. De herdenkingbijeenkomst aan het ILSY plantsoen was in aanwezigheid van militairen, genodigden, veteranen en nabestaanden.

Het woord werd onder andere gevoerd door burgemeester Pauline Krikke van Den Haag. Door de burgemeesters van Rijswijk en Leidschendam-Voorburg, een aantal hoge militaire autoriteiten en een lid van de tweede kamer werden kransen gelegd ter nagedachtenis aan de gevallenen bij de slag om Ypenburg. Bij deze gelegenheid werden aan nabestaanden tijdens deze herdenking verschillende ere-medailles postuum uitgereikt. Het mobilisatie-oorlogs kruis, mocht ik, Cees Beersen uit Drogteropslagen in ontvangst nemen, van Roy de Ruiter, Ridder in de Militaire Willems-Orde, aangezien mijn vader: H.J. Beersen tijdens de tweede oorlog had gediend bij de eerste compagnie van het derde bataljon van het twintigste Regiment Infanterie (I-III-20RI) rond en op de Grebbeberg.

Deze bijeenkomst werd muzikaal omlijst door de Regiments-fanfare Garde Grenadiers en Jagers. Bij de herdenking waren ook Duitse militairen aanwezig. Grenadier Paulus Moerman (102), die zelf meevocht in de slag om Ypenburg, zei over de Duitse aanwezigheid: "Ik heb er geen moeite mee. Het is lang geleden en we moeten ook leren vergeven. Deze mensen hebben de oorlog niet meegemaakt".

Bron : detoren.net

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief